Afbeelding
ANP Foto

Gemeente plant bloembollen voor meer kleur

26 november 2018 om 11:12 lokaal

SOEST/SOESTERBERG Op diverse plekken in Soest en Soesterberg worden de komende weken bloembollen geplant. Het komende voorjaar moeten deze bollen zorgen voor meer kleur en biodiversiteit in de gemeente. ,,Dat is niet alleen goed
nieuws voor ons, maar ook voor de bij", aldus gemeente Soest.

,,Bijen en nectarminnende insecten zijn onmisbaar voor onze voedselproductie. Helaas worden door het achteruitgaan van de biodiversiteit momenteel zo'n 350 wilde bijen soorten en met uitsterven bedreigd. Een van de oorzaken hiervan is een tekort aan stuifmeel en nectar, vooral in het voorjaar en in het najaar. Bijen dienen al vanaf het vroege voorjaar voldoende voedsel te kunnen vinden. Door bij-vriendelijke bloembollen te planten, helpen we de bij in haar zoektocht naar nectar en stuifmeel."

MEER KLEUR De bloembollen die worden geplant moeten in het voorjaar zorgen voor wat extra kleur in Soest en Soesterberg. ,,Bloembollen bloeien op een moment dat bijna alle bomen en struiken nog kaal zijn." Het is de bedoeling dat de bloemen ieder jaar weer terugkomen. Hiervoor laat de gemeente na de bloei het loof afsterven en wordt het loof niet meteen afgemaaid. Daardoor kan de bol weer reserves aanmaken om het volgende jaar weer te kunnen bloeien.  

LOCATIES De bloembollen worden in Soest geplant op de Inspecteur Schreuderlaan, de Heideweg, de Koninginnelaan en de Torenstraat. In Soesterberg in de hofjes van de Antonie van Leeuwenhoeklaan en op de hoek van de Christiaan Huygenslaan met de Antonie van Leeuwenhoeklaan.

MACHINAAL GEPLANT De bollen worden machinaal geplant. De plantmachine achter een mini-tractor vouwt de grasmat open, waarna de bollen worden geplant. Direct daarna worden de zoden teruggelegd en aangedrukt door een
rol. De werkzaamheden worden uitgevoerd door JUB Holland uit Noordwijkerhout.

advertentie
advertentie