Nauwere samenwerkingin renovatie wijk 't Hart

22 november 2018 om 06:37 lokaal

SOEST Woningcorporatie Portaal, provincie Utrecht, waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Soest hebben 21 november een intentieovereenkomst getekend om nauw samen te blijven optrekken in de Soester wijk 't Hart. Er was altijd al sprake van samenwerking, maar de banden zijn begin dit jaar aangehaald.

De directie van woningcorporatie Portaal en bestuurders van de provincie Utrecht, waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Soest hebben 21 november een intentieovereenkomst getekend waarin ze zich tot 2025 verbinden aan een nauwe samenwerking om 't Hart toekomstbestendig te maken.

OMGEVINGSWET Met de nieuwe Omgevingswet op komst moeten overheden de fysieke leefomgeving meer als één  geheel benaderen. Ruimtelijke wet- en regelgeving moet voor inwoners inzichtelijker en voorspelbaarder worden. Daardoor wordt het volgens de nieuwe partners makkelijker om iets te ontwikkelen en moeten procedures sneller verlopen. Om te ervaren wat dat van overheden vraagt, hebben gemeente Soest, provincie Utrecht en waterschap Vallei en Veluwe in een vroeg stadium de samenwerking gezocht. Dit gebeurde samen met woningcorporatie Portaal. Enerzijds omdat Portaal een belangrijke partij is als het gaat om de inrichting van de fysieke leefomgeving. Anderzijds omdat Portaal op het punt staat om woningen te renoveren en te verduurzamen in de wijk 't Hart wat een aanleiding vormde voor een gezamenlijke gebiedsverkenning

Dorine Lommen, Manager Volkshuisvesting van Portaal wil graag aan de slag. ,,Met de blik gericht op de toekomst, beginnen we nu gewoon. Nog niet hemelbestormend, maar praktisch en met direct effect voor onze huurders: minder energieverbruik, meer comfort. Door te beginnen bieden wij onze samenwerkingspartners de kans om aan te haken en samen meerwaarde te creëren."

GROTE OPGAVES De vier ketenpartners hebben samen voor 't Hart de toekomstige opgaven verkend op het gebied van duurzaamheid en gasloos bouwen, aanpassingen in de bestaande omgeving voor het tegengaan van de wateroverlast en het toevoegen van groen, inrichting van de openbare ruimte en fysieke leefbaarheid, sociale veiligheid, gezondheid en sociaal klimaat.

Wethouder Aukje Treep van de gemeente Soest is blij met deze kans om de samenwerking te versterken. ,,We staan met zijn allen voor flinke opgaven in de fysieke leefomgeving. Om alle opgaven het hoofd te bieden, móeten we als overheden nauwer samenwerken. Niet alleen om aan de nieuwe wet te voldoen maar vooral om onze inwoners beter van dienst te zijn."

advertentie
advertentie