Afbeelding
Jaap van den Broek

Kunst en Kerst in Museum

20 november 2018 om 06:36 lokaal

SOEST 'Kunst' slaat op Dita Valkenet, die in haar eigen stijl portretten schildert met olieverf. Het is haar derde expositie in het St. Joseph gebouw, afwisselend in het museum en boven bij Artishock.

Martin Huizenga

'Kerst' slaat op Betty van Keeken die is overgehaald haar verzamelwoede ten toon te stellen. Mini- en mini-mini kerststalletjes, geen kitsch maar prachtige kunstzinnige exemplaren, gemaakt in het formaat vingerhoedje tot luciferdoosje van allerlei materiaal. De 'Swarovsky' vitrine glimt je tegemoet.

De twee exposeren momenteel in Museum Soest. De officiële opening van de wisselexposities vond vrijdagmiddag plaats. Ze zijn te zien tot 6 januari. Museum Soest is geopend op zaterdag en zondag, van 13.30 tot 17.00 uur (voor groepen ook buiten deze tijden op afspraak).

Cees Vos en zijn vrijwilligers zijn de drijvende krachten achter het museum. Cees vult de tijd in van de fors verlate cultuurwethouder Nermina Kundic, door de verdere verbeterplannen van het museum te schetsen. Eindelijk kan de formele opening beginnen. De wethouder krijgt zowel een mager applaus, opgelucht dat ze er is, als een zacht boegeroep van de ruim 150 belangstellenden. Een opkomst, die ongekend groot is en daardoor plaats vindt in de Gildezaal.

90 GRADEN Dita heeft haar eigen herkenbare stijl ontwikkeld. Imponerend zijn de portretten van de gebroeders Joosten, Egbert en Herman. Onder een hoek van 90 graden zijn hun schilderijen bij elkaar opgehangen. Ze kijken elkaar aan, deze mannen met identieke lange baarden. Haartje voor haartje haarfijn op het paneel. Egbert was kunstenaar met zijn drukpers als hulpmiddel. Hij is niet meer onder ons. Herman maakte een glimmende zwaan die over het water scheert bij de Obrechtstraat. Hij is zichtbaar gelukkig met deze ode door Dita.

Bovendien maakt Dita van een aantal mensen per persoon vier verschillende schilderijtjes van 30x30 cm. ,,De mensen krijgen meer kracht en persoonlijkheid door ze te schilderen in verschillende uitdrukkingen, die kenmerkend voor hen zijn.

De exposities zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.

advertentie
advertentie