Afbeelding
Eempers

Geen belemmering bouw vogelkijkhut

17 november 2018 om 15:22 lokaal

SOESTERBERG Om bezoekers van de Vliegbasis Soesterberg in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van de rijke fauna van het gebied, in het bijzonder van de grote populaties graslandvogels, is bij de gemeente een aanvraag ingediend voor de bouw van een zogenaamde vogelkijkhut. Doel is om de bezoekers met eigen ogen te laten zien hoe rijk en bijzonder het gebied is, waardoor zij mogelijk meer begrip krijgen voor maatregelen die erop zijn gericht de waarden van de vliegbasis voor de toekomst veilig te stellen.

De voormalige basis is getransformeerd is tot ,Park Vliegbasis Soesterberg' waarin aandacht is voor overblijfselen uit het militaire verleden en natuurontwikkeling. In dat laatste aspect past een vogelkijkhut waarvan de bouw plaatsvindt in het kader van de gehele herontwikkeling van de vliegbasis. De uitvoering berust bij het programmabureau "Hart van de Heuvelrug".

Voor de bouw is een apart besluit nodig, omdat binnen het geldende bestemmingsplan geen rekening is gehouden met het plaatsen van een zo'n hut. Eerder hebben burgemeester en wethouders hier al mee ingestemd. In het kader van deze procedure is de gemeenteraad geraadpleegd, maar deze wilde niet betrokken worden bij de besluitvorming door het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.

Er zijn zienswijzen ingediend door de Stichting Milieuzorg Zeist en omstreken. Ze hebben betrekking op het maken van een afscherming aan weerszijden van het toegangspad naar de vogelkijkhut, om de verstoring van niet alleen de graslandvogels maar met name ook de bos(rand)vogels te voorkomen. De conclusie is dat de relatief kleine toevoeging aan bebouwing niet strijdig is met het bestaande beleid. De wezenlijke waarden en kenmerken van het natuurgebied worden nauwelijks aangetast. Aanvullende of compenserende maatregelen zijn niet nodig, evenmin het kappen van bomen.

De kijkhut ligt bovendien op ruime afstand van de geplande woonwijk, grenzend aan Soesterberg-Noord. De nieuwe woonwijk met circa 350 woningen ligt op ruim 800 meter afstand. Om het risico op planschade voor de gemeente uit te sluiten wordt voorafgaand en voorwaardelijk aan het verlenen van de omgevingsvergunning een overeenkomst gesloten met de aanvrager om mogelijke planschade op hem af te wentelen.

advertentie
advertentie