Ad van de Grift overhandigde het schilderij aan ouderman Kees Wantenaar en bestuurslid Toon van Doorn jr.
Ad van de Grift overhandigde het schilderij aan ouderman Kees Wantenaar en bestuurslid Toon van Doorn jr. Jaap van den Broek

Schilderij klooster in museum

15 november 2018 om 13:03 lokaal

SOEST Het Groot Gaesbeeker Gilde liet het begin jaren negentig door zilversmid Amdriessen uit Helmond maken: een schilderij met in zilver uitgevoerde afbeeldingen van boerderij Het Klooster. Het kunstwerk was een cadeau voor Gerard van de Grift, als dank voor alle medewerking die hij telkens weer aan het gilde verleende.

De voormalige aannemer die meer dan drie decennia elk jaar onder meer De Schaapskooi beschikbaar stelde voor de fietstocht tijdens de gildefeesten, overleed dit jaar en zoon Ad van de Grift gaf namens de familie het schilderij maandagavond terug aan het gilde. Dat heeft er een mooie plek voor gevonden in de geheel vernieuwde GIldekamer in Museum Soest waar het eergisteren werd opgehangen. Ouderman Kees Wantenaar en bestuurslid Toon van Doorn namen het kunstwerk in ontvangst.

WEILAND Tijdens de gildefeesten had het gilde altijd een weiland van Van de Grift in gebruik als parkeerplaats, zodra er op De Blaak geen plek voor blik meer was. Dat grasland, dat vaak ook tijdens de Oude Ambachtenmarkt dienst deed als demonstratieterrein, is nu door het gilde aangekocht van de erven Van de Grift. Daarmee komt het gilde opnieuw in bezit van nog meer 'historische' grond in Soest.

In de periode 1460-1590 maakte deze grond onderdeel uit van het klooster van de Zusters Birgitinessen, genaamd Mariënhurgh. Op enig moment beschikte dit klooster over meer dan 53 ha akker- en weiland en percelen met gebouwen als klooster, kerk en boerderijen in Soest en omgeving. Een deel ervan is geschonken door Jacob van Gaesbeek, als boetedoening voor de aanslag op zijn zoon Antonie in 1429. Ook het gilde kreeg toen enkele landerijen vrij van pacht van Jacob van Gaesbeek overgedragen als boetedoening met de opdracht voor zijn zielenrust te bidden.

Begin juni 1543 trok de Gelderse veldheer Maarten van Rossum met zijn leger door Soest en omgeving, en plunderde en verwoestte vele bezittingen van de Soesters. Op het terrein van het klooster Mariënburgh vonden daarbij bloedige gevechten plaats, waarbij verschillende zusters het leven lieten. Bij opgravingen in de jaren 1958-1962, toen in de Kerkebuurt de riolering werd aangelegd, zijn resten van de zusters en het klooster terug gevonden.

VERWOESTING Na de verwoesting in 1453 is het klooster weer (deels) herbouwd en in opdracht van de stad Amersfoort in 1589-1590, nadat ook in deze omgeving de Reformatie was doorgevoerd, grotendeels afgebroken. Tot zeker 1772 is het terrein van het klooster met resten van gebouwen onaangeroerd gebleven. Totdat op deze plek boerderij Het Klooster werd gebouwd. Daarbij werd deels gebruik gemaakt van materiaal (steen) dat op deze plaats was achter gebleven. In de loop van de eeuwen hebben er verschillende verbouwingen aan de boerderij plaats gevonden. Thans wordt de boerderij bewoond door Herman van Veen, na een grootschalige renovatie door Bouwbedrijf Van de Grift, eind jaren '80.

Het gilde heeft het bezit van landerijen weer uitgebreid. Jaarlijks vindt in januari een Verkoping plaats van gras en Verpachting van naweide. Dit perceel wordt in 2019 in deze Verkoping meegenomen.

advertentie
advertentie