De spelers van  Vliegdorp en FC Utrecht pakken even een rustmoment voor de fotograaf, voordat de wedstrijd walking football losbarst.
De spelers van Vliegdorp en FC Utrecht pakken even een rustmoment voor de fotograaf, voordat de wedstrijd walking football losbarst. Eempers

Walking football heeft doel

16 november 2018 om 15:50 Sport/sport

SOESTERBERG Het oogde misschien niet allemaal even soepel. Maar het plezier droop ervan af in de ontmoeting tussen de veteranen van de Vrienden van de voetbalvereniging Soesterberg en de FC Utrecht Old Stars, vrijdagmiddag op het sportpark aan de Kerklaan.

Jan van Steendelaar

De 60- en 70-plussers speelden twee keer 25 minuten walking football. Dit houdt in dat er niet mag worden gerend, de bal niet boven heuphoogte mag komen en dat slidings uit den boze zijn. ,,Wat moet je zeven dagen in de week doen? Dan is er toch niets mooiers dan dat je ook nog een paar dagen lekker kunt voetballen en met je maatjes over dingen van vroeger kan praten die kant noch wal raken maar wel heel leuk zijn."

FC Utrecht Old Stars teammanager John van den Boogaard praat enthousiast over zijn hobby en die van zijn dertig actieve leeftijdsgenoten die de club vormen. Twintig van hen spelen nog actief walking football, de anderen doen aan alle andere activiteiten mee.

SOCIAAL WERK ,,We doen heel veel sociaal werk. We gaan voorlezen aan gehandicapte kinderen en aan bejaarden, we nemen bejaarden mee op wandelroute, we gaan naar het UMC, noem maar op. We hebben een kerstdiner in het stadion voor bejaarden en aan elke tafel wordt de bediening gedaan door een Old Star in pakkie. We zijn er trots op dat allemaal te kunnen doen."

Uiteraard is de ontmoeting met 't Vliegdorp niet de enige keer dat ze walking football spelen. ,,We gaan naar toernooien, ook internationaal. Volgend jaar gaan we naar een toernooi in Neurenberg. Op deze manier zijn ze van de straat of je zal maar de hele dag thuis zitten….."

BELANGRIJK Dat de FC Utrecht Old Stars naar Soesterberg zijn gekomen, heeft er ook mee te maken dat zij het walking football willen uitdragen. Van den Boogaard: ,,Ik hoop dat de groep in Soesterberg ook veel groter gaat worden, want het is voor zo'n dorp belangrijk dat ook de ouderen aandacht krijgen en zij kunnen dan ook maatschappelijke activiteiten ontplooien in het dorp."

Nadat Soesterberg-aanvoerder Martin van den Beek zijn FC Utrecht-collega een herinneringsvaantje had overhandigd, maakten de spelers eerst een wandeling rond het veld om de spieren los te maken. Na de instructie aan de spelers dat het niet gaat om het winnen maar om het plezier, werd de bal in het spel gebracht.

GENIETEN Niet alleen voor de spelers was het een vermakelijke ontmoeting 'met een strenge scheidsrechter', zoals Van den Boogaard hen vooraf waarschuwde, maar ook voor de toeschouwers. Hoewel het er inderdaad voorzichtig aan toe ging viel er nog genoeg te genieten van het spel waaruit duidelijk bleek dat het niet om zomaar om vroegere vrijetijdsvoetballers ging.

Er zat nog voldoende kwaliteit in om te zien dat ze het spel nog beheersten. De uitslag die niemand wist, deed er helemaal niet toe. Het ging vooral om het plezier van de spelers. Plezier hadden ze en dat werd ter afsluiting nog eens benadrukt tijdens de 'derde helft' in de kantine.

advertentie
advertentie