De auteurs Peter Beijer (links) en Lex Bergers en vormgeefster Erica Heijkoop, even terug op de 'heilige grond'.
De auteurs Peter Beijer (links) en Lex Bergers en vormgeefster Erica Heijkoop, even terug op de 'heilige grond'. Claudia de Mos

Je waant je in het Soester Natuurbad

16 november 2018 om 06:41 lokaal

SOEST Het is niet een boek dat je in één adem uitleest, maar wel een document dat je wekenlang binnen handbereik hebt liggen, zodat je het dagelijks kunt openslaan om er in te neuzen. Want als je er eenmaal aan hebt geroken, loopt het water je in de mond, doorlopend.

Johan van Beek

'Het Soester Natuurbad, toen wij nog jong waren'. Het hoort thuis in de verzameling van elke (oud)Soesters boven de 35. Net als vinylen monumenten of postzegels. Lex Bergers en Peter Beijer nemen de bezoeker mee terug naar het openluchtbad in Soestduinen, dat gekwalificeerd werd als het mooiste van heel Europa in de tijd van onze oma en opa. Een tijdreis in 118 pagina's, waarin je als Marty en Doc 'Back to the Future' kunt gaan. Waarop je misschien wel jezelf ergens ziet staan, liggen, duiken of zwemmen. Of waarop je plotseling je (ex)partner op papier tegenkomt die je toen nog niet kende of misschien wel juist daar, op die uitgestrekte ligweide, probeerde te versieren.

NOSTALGIE Het Soester Natuurbad voert sinds de sluiting in 1990 de lokale nostalgielijst aller tijden aan en dus is het boek van Bergers en Beijer bijna verplichte lees- en kijkvoer. Niet alleen voor degenen die vandaag de dag nog steeds proclameren dat het verlieslijdende en op den duur verouderde bad nooit gesloten had mogen worden. Nee, voor iedereen die er wel eens is geweest. En dat zijn er nogal wat, al vielen de bezoekersaantallen van het Soester Natuurbad in de slechte zomers zwaar tegen. De beleving van toen blijft er één om te koesteren.

OPEN ZENUW Dat het bad de harten van veel (oud)Soesters voor altijd heeft veroverd, merkte Bergers toen hij er op de Facebookpagina 'Geheim van Soest' over publiceerde: 20.000 viewers, 1600 likes en 500 reacties. ,,Ik realiseerde me dat we op zowel een open zenuw als een 'memory lane' van de Soester samenleving waren gestuit." Als Bergers in 2016 in een interview door Beijer het Natuurbad aanstipt, komt er weer een tsunami van reacties op gang.

Reden voor Bergers en Beijer om in het verleden te duiken, archieven en kranten na te slaan, oproepen te doen en mensen te spreken. Beroemdheden als Ada Kok, Erica Terpstra en de Golden Earring komen voorbij. Maar het gaat natuurlijk vooral om de badmeesters, -juffen en -gasten en andere betrokkenen. Zoals Elly, de dochter van de bij de Tenerife-ramp omgekomen restauranthouder Herman van Reems. Natuurbad-iconen als Gerrit van Delden en Peter Uiterwijk blikken terug, net als De Duinkikkers en andere hoofdrolspelers en figuranten. Want het Soester Natuurbad was van iedereen, totdat het verdween. Ondanks de bemoeienissen van een actiegroep die onder aanvoering van Harry Witte uitgroeide tot de politieke partij GGS die nu in Soest (weer) de grootste afvaardiging in de gemeenteraad heeft.

HERINNERINGEN Via Facebook genereren de samenstellers persoonlijke herinneringen. Zoals in de jaren dertig de natuurplas en rond 1960 de bassins werden uitgegraven diepen ze feiten en wetenswaardigheden op en kneden ze een gigantische dosis informatie tot het boek, zonder de intentie compleet te zijn. Genoeg om te lezen én te kijken. Want het verzamelitem is geïllustreerd met veel ansichtkaarten en foto's, zowel zwart-wit als kleur. Afbeeldingen waar je zo naar binnen kunt stappen, waardoor je je weer even in het Soester Natuurbad waant.

WINKEL 'Soester Natuurbad, toen wij nog jong waren' krijgt vanavond om 19.00 uur, zijn doop in Boekhandel Van de Ven. Vanaf zaterdag is het ook te koop (24,95) bij Primera, Bruna, Cigo Peprzak, Marco Veenema Uw Slager en in Soesterberg bij de Cornershop.

advertentie
advertentie