Afbeelding
Jan van Steendelaar

Soesterbergse kunst op miljonairsfair

12 november 2018 om 16:54 lokaal

SOESTERBERG Creations by Will is de naam van de nieuwste aanwinst op de Rademakerstraat 5a, de galerie van Wilfert Verweij. Na een Amerikaans avontuur is hij weer in zijn vertrouwde dorp teruggekomen, waar hij als kunstenaar aan de slag is gegaan. Hij heeft direct al een succes te pakken. In opdracht van een fabrikant van exclusieve schoenen maakt hij van veelkleurige, in onder meer leer of suède 3d-geprinte schoenen een bijzondere tafel die te zien zal zijn op Masters of LXRY.

Jan van Steendelaar

Masters of LXRY is een miljonairsfair die van donderdag 6 tot en met maandag 10 december in de RAI in Amsterdam wordt gehouden. ,,Het is voor mij een eer om daaraan mee te werken", vertelt Verweij.

TUINAANLEG Verweij was van kinds af aan al creatief bezig zonder er verder mee door te gaan. Totdat hij na zijn schoolperiode als Tuinklusser Verweij Soesterberg een eigen bedrijf opzette. Dat betekende ook ontwerpen. ,,En dat vind ik echt leuk." Nadat hij in 2000 naar Den Haag was verhuisd, bleek dat daar al eenzelfde bedrijf bestond. Als Unique Gardens legde hij zich toe op tuinaanleg. Met een van zijn tuinen won hij zelfs een prijs voor het ontwerp.

APARTE IDEEËN Hij was inmiddels getrouwd met een Amerikaanse, maar zij kreeg geen verblijfsvergunning. Het echtpaar verhuisde daarom naar Florida. Verweij merkte dat de mensen daar veel toegankelijker waren voor aparte ideeën. Hij begon met de aanleg van een zwembad in zijn eigen tuin en zette er een levensgrote olifant bij die water terugspuwde. Dat kende men daar nog niet. Later legde hij ook rotspartijen aan, maakte hij er een waterval en zette hij er dieren bij, zoals dolfijnen. Een aantal zwembadbouwers kreeg daar hoogte van. Ze vroegen Verweij om voor hun klanten soortgelijke aankledingen te maken. Zo werd Unique Gardens in Amerika voortgezet.

KLOMP Vorig jaar kreeg Verweij heimwee naar Nederland. Hij is nu aan het kijken of zijn vrouw, die fotografe is, toch een werkvergunning kan krijgen. In Soesterberg moest Verweij opnieuw beginnen, maar hij wilde graag iets met kunst blijven doen. In Amerika had hij op een aanhangwagen een klomp met daarin een keuken gebouwd. Het kunstwerk was ruim vijf meter lang. Hiermee ging hij poffertjes verkopen. ,,Iedereen vond het fantastisch." Toen hij het besluit had genomen om terug te gaan naar Nederland, wilde hij opnieuw een klomp maken die zou kunnen varen. Het plan was om daarmee in de Amsterdamse grachten en op de Vinkeveense Plassen poffertjes te gaan verkopen. Hij kreeg echter nul op rekest van de gemeente. Toen heeft hij in plaats van de klomp dat idee laten varen.

KUNSTTAFEL Bij het de zoektocht naar polyester voor de klomp, liet de leverancier hem de mogelijkheden zien. Ook kreeg hij informatie over epoxy en giethars. Dat leek hem direct wat en op deze manier is hij aan zijn 'werkhobby' begonnen. Hij maakt nu vooral wanddecoraties en allerlei soorten tafels: van statafels tot sidetafels, van eettafels tot bureautafels. Sinds kort is hij een samenwerking aangegaan met Stef Vedder, een kunstenaar uit Bunschoten. Samen maken ze onder de naam Art Wist kunsttafels.

JUISTE KEUZE Vorige week is Galerie Creations by Will onder grote belangstelling geopend. Hij kreeg direct al enkele opdrachten en heeft afspraken met galeriehouders voor het inkopen of beheren van zijn kunstwerken. Die start geeft hem vertrouwen dat hij de juiste keuze heeft gemaakt.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie