Afbeelding
Stone Sisters

Soester Stone Sisters zetten zich in voor Habitat

12 november 2018 om 14:30 lokaal

SOEST De Stone Sisters Soest zijn op 9 november als bouwteam voor Habitat naar Cambodja vertrokken. Na een dag acclimatiseren in Siem Reap, met een gevoelstemperatuur van 40 graden en een hoge luchtvochtigheid, waren ze klaar voor het grote werk. Op 12 november vertrokken zij vanaf het hotel met bouwbegeleidster Desiree en tolk/gids Lot in twee busjes naar de bouwplaats. Dit is een verslag van de eerste bouwdag.

,,Ons project is om onder andere een huis af te bouwen voor een gezin. Drie generaties wonen hier samen. Nu leven ze in een 'doortochtwoning' met een inkomen van totaal 100 dollar per maand, waar de 20-jarige kleinzoon van het gezin voor zorgt met zijn baan als bouwvakker. Dat is te weinig om zelf een huis te bouwen voor de hele familie. Via Habitat krijgen zij nu hulp. En wij komen hen helpen met het realiseren van een veilig huis", aldus de Stone Sisters. Ook staat het schilderen van de muur bij een schooltje op het programma.

VERWELKOMEN Dwars door de stad, omringd door scooters, busjes en vrachtwagens vol met monniken, kwamen de Stone Sisters na een uur rijden aan op de bouwplaats aan de rand van Run Village, een dorp langs de doorgaande weg in het Bantey Srei district. ,,We werden hartelijk verwelkomd door Habitat, de familie Chim Roeun het bouwteam. Ze zijn allemaal erg blij dat wij hen komen helpen."

CEMENT De steigerdelen stonden bij aankomst al klaar om opgebouwd te worden. En ook een grote berg zand lag voor het huis om met water en cement omgeschept te worden tot specie. ,,Binnen een half uur stonden we op de steigers en schepten we cement. Het eerste laagje stuc zat al snel op de muur. Aan de andere kant en binnen werd verder gemetseld aan het huis. Met het zweet niet alleen onder de oksels, maar spuitend uit alle poriën, stonden we in de brandende zon als bouwvakkers ons werk te doen."

UITWRINGEN Om het vocht en de mineralen aan te vullen was er op het bouwterrein drinken en ORS voor iedereen. Tijdens de pauze waren er bovendien bakjes fruit en koekjes. ,,Handen reinigen en helmen af. Ons t-shirt konden we letterlijk uitwringen."

HOOFDKNIKJES De bouwers waren zo fanatiek, dat er te weinig gereedschap was om door te werken. Daarom leenden ze troffels en spanen van andere bouwplaatsen. ,,De bewoners moedigden ons aan met waarderende hoofdknikjes, maar ook zeker met helpende handen. De specie was binnen no-time opgedroogd." Na een kwart dag werken, was één muur klaar. Er volgde een lunchpauze en het bouwteam werd verplicht een uur de tijd nemen om op adem te komen.

SAMENWERKING Na nog twee uur zwoegen was de muur klaar. Er werd een water- en zandlijn gevormd voor de vloer van het toilet. ,,De samenwerking verliep fantastisch, mede dankzij onze goede teambuilding op weg naar deze bouwreis. Het resultaat van de eerste dag mag er zijn: anderhalve muur gestuukt, een binnen- en buitenmuur opgebouwd en de steiger alvast verplaatst. Ook werd er nog wat extra specie gemaakt, zodat het bouwteam verder kon gaan toen wij alweer in het busje zaten."

VOLDAAN ,,Iedereen is zonder kleerscheuren of blessures de dag doorgekomen, op hier en daar een natte broek en wat schaafwondjes na. Het was een productieve dag. Met een voldaan gevoel stapten we met onze bemodderde bouwschoenen en met zweet en water doordrenkte werkkleding weer in de busjes om een uurtje in te dutten op weg naar het hotel in Siem Reap."

advertentie
advertentie