De familie Spong met dochter Elin geflankeerd door loco-burgemeester Auto Treep en Huub
Peters van de Veiligheidsregio Utrecht.
De familie Spong met dochter Elin geflankeerd door loco-burgemeester Auto Treep en Huub Peters van de Veiligheidsregio Utrecht. Femke Lockefeer

Loco-burgemeester op bezoek tijdens Brandveiligheidsweken

9 november 2018 om 19:13 lokaal

SOEST Baby Elin ligt zorgeloos te slapen in de armen van haar moeder, terwijl loco-burgemeester Aukje Treep haar ouders feliciteert met de geboorte van hun dochtertje. Twee weken oud is ze nu en veilig in het huis bij haar ouders voelt ze zich duidelijk op haar gemak. Maar, hoe brandveilig is eigenlijk een woonhuis zoals die van de familie Spong? Loco-burgemeester Aukje Treep en Huub Peters van de Veiligheidsregio Utrecht spraken erover met het jonge gezinnetje.

Als je kindje net geboren is, dan is brandveiligheid meestal niet het eerste waar je aan denkt. ,,De kraamverzorgster maakte ons er al wel attent op, dus tussen het verschonen van luiers en het voeden van onze kleine meid, was onze aandacht al een beetje gewekt", zegt vader Spong. ,,Heel goed dat er op deze manier ook aandacht aan besteed wordt." 

Huub Peters heeft een aantal waardevolle tips om de brandveiligheid thuis te vergroten: ,,Houd bijvoorbeeld de deuren in huis 's nachts gesloten. Mocht er onverhoopt dan toch een brandje ontstaan dan blijft het eerder beperkt tot de ruimte waarin het ontstond. Rook bereikt daarnaast minder snel de mensen die liggen te slapen. En, door de beperking van zuurstof van buitenaf blijft het brandje langer klein." Huub vertelt de ouders van Elin verder: ,,Aan rookmelders denken ouders vaak nog wel, maar hebben jullie bijvoorbeeld duidelijke afspraken gemaakt over waar de voordeursleutel 's nachts ligt, zodat je hem snel kunt vinden om te vluchten? Een vaste plek voorkomt dat je eerst nog tijd kwijt bent met zoeken. En houd bijvoorbeeld je trap vrij van spullen die een blokkade kunnen vormen". De ouders van Elin kijken elkaar aan: ,,Ja, dat zijn inderdaad dingen waar we eens over na zouden moeten denken." 

Het duurt nog even voordat kleine Elin groot genoeg is om te kunnen lopen. En toch is het belangrijk om vooruit te denken. Welke situaties kunnen zich dan voordoen? Het kan allemaal vragen oproepen bij jonge ouders. Deze vragen stellen is al heel belangrijk. Tegenwoordig kan dat ook via Whatsapp 06-12958599. Tijdens werkdagen ontvang je dan binnen 24 uur een reactie van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). 

advertentie
advertentie