Afbeelding
Jeroen van der Veer

Nieuwe wijkagent in Soesterberg

11 november 2018 om 13:42 lokaal

SOESTERBERG Nadat de functie van wijkagent in Soesterberg bijna een jaar lang niet volledig beschikbaar is geweest, is sinds twee maanden weer een wijkagent in het dorp werkzaam, Nico Sturkop. De wijkagent kan hierdoor weer meer aanwezig zijn in het dorp dan in het verleden het geval was.

Burgemeester en wethouders schrijven dit in de beantwoording van vragen van de raadsfractie Burgerbelangen Soest-Soesterberg over het afsteken van zwaar vuurwerk in het dorp en jongerenoverlast aan de Buys Ballotlaan. ,,Wij begrijpen de gevoelens van onveiligheid die overlast bij omwonenden teweeg brengt en nemen deze uiterst serieus. Voor wat betreft de handhaving na de groei van Soesterberg zal volgend jaar nieuw handhaafbeleid worden vastgesteld. Hierin wordt aandacht besteed aan de groei van het aantal inwoners.''

De meldingen hebben geleid tot extra surveillance door (jeugd)boa's, wijkagent en overige politieagenten. De acties zijn teruggekoppeld aan de melders. De (jeugd)boa's en de (wijk)agenten surveilleren geregeld in het dorp en nemen verschillende plekken in hun surveillance mee. De Buys Ballotlaan is hier ook onderdeel van. Naast de maatregelen die de gemeente neemt om (vermeende) jongerenoverlast aan te pakken, zet ze ook in op preventie. Specifiek voor Soesterberg is hierbij ook een rol weggelegd bij de verbindelaar.

De gemeente heeft dit jaar 14 meldingen van (jeugd)overlast uit Soesterberg binnengekregen. Minimaal twee daarvan betreft overlast bij de Plesmanstraat. Deze overlast is inmiddels naar tevredenheid van buurtbewoners aangepakt en teruggedrongen.

De politie heeft cijfers ter beschikking gesteld vanaf 1 augustus 2018. Dit betreft 18 meldingen van (jeugd)overlast. Tien van deze achttien meldingen hebben betrekking op de Plesmanstraat. Naast de uitvoering van het Plan van Aanpak Jongerenoverlast werken politie, justitie, hulpverlening en gemeente nauw samen in een persoonsgerichte aanpak. Centraal staat hierin het tegengaan van delictgedrag door een brede aanpak van meerdere netwerkpartners gericht op de jongere en zijn omgeving.

Met de melders van overlast wordt altijd contact opgenomen, zowel door politie als door de gemeente. Er wordt teruggekoppeld welke acties er naar aanleiding van de melding worden uitgezet. De wijkagent is daarnaast regelmatig in buurtcentrum De Linde aanwezig en aanspreekbaar voor burgers. In De Linde is een maandelijks inloopspreekuur waar boa's aanwezig zijn. In Soesterberg is er een signaleringsteam dat bestaat uit burgers die veel op straat te vinden zijn en problemen in het dorp signaleren. Dit team staat in nauw contact met de wijkagent, de boa's en de verbindelaar. . Overigens is het voor de aanpak van overlast is soms nodig om minder zichtbaar in het dorp te zijn. Zichtbaarheid zorgt voor een lagere pakkans, aldus b. en w.

advertentie
advertentie