Conservator Van der Bas neemt de bijzondere schoentjes in ontvangst van het echtpaar Dusschooten uit Soesterberg.
Conservator Van der Bas neemt de bijzondere schoentjes in ontvangst van het echtpaar Dusschooten uit Soesterberg. Eempers

Houten schoentjes met historische waarde voor Huis Doorn

31 oktober 2018 om 16:46 lokaal

SOESTERBERG Het echtpaar G. Dusschooten uit Soesterberg heeft een paar houten schoentjes overgedragen aan de conservator van museum Huis Doorn, Cornelis van der Bas. Het oude schoeisel bleek bij nadere inspectie door de conservator van grote historische waarde te zijn.

De schoentjes die al meer dan veertig jaar in het bezit zijn van de familie Dusschooten en daarvoor in het bezit waren van de familie Helsdingen die woonachtig was op Wallenberg in Austerlitz (grenzend aan Soesterberg), blijken gemaakt te zijn door een Belgische vluchteling die zijn land ontvlucht was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914 -1918). Deze vluchteling had regelmatig contact met de familie Helsdingen. De vluchteling heeft de schoentjes ooit aan die familie geschonken, vertelde mevrouw Dusschooten bij de overhandiging van de bijzondere herinnering aan het verblijf van Belgische vluchtelingen in Soesterberg. ,,Als kind speelde ik vaak met de schoentjes als wij bij de familie Helsdingen op bezoek waren.''

Omdat het echtpaar op leeftijd is, wilde het een goede bestemming geven aan de schoentjes. Via de website www.oudsoesterberg.nl van Bert van Soeren kwam het echtpaar Dusschooten in contact met het museum in Doorn, dat de schoentjes ongezien graag aan de collectie wilde toevoegen. Conservator Van der Bas was zeer ingenomen met deze aanwinst en zei nog nooit zo'n bijzonder item uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog gezien te hebben dat bovendien ook nog eens in zo'n goede staat verkeert. Na enige behandelingen zullen de houten schoenen in een vitrine tentoongesteld worden in het paviljoen Nederland in de Eerste Wereldoorlog van museum Huis Doorn.

De onbekende maker van de zeer gedetailleerde schoentjes behoorde tot de honderdduizenden Belgen die in 1914 bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog op de vlucht sloegen. Velen van hen kwamen in Nederland terecht, waar ze zich over het land verspreidden. Ook de gemeente Soest kreeg haar deel. Enkele honderden Belgen vonden onderdak in Soest.

Voor de duizenden die in Soesterberg terechtkwamen werd - speciaal voor vrouwen - aan de Amersfoortsestraat Albertsdorp opgezet. Daar is nu de Stoeterij gevestigd. Het behoorde bij wat officieel 'interneringskamp Amersfoort – Legerplaats bij Zeist' heette, meestal kortweg Kamp (van) Zeist genoemd. Dit kamp lag op het grondgebied van de gemeente Soest en viel daarmee, evenals Albertsdorp, onder de kern van Soesterberg. Alleen het kamp van de bewakers stond in de gemeente Zeist. Veel vertier was er niet voor de Belgen. Een aantal van hen zal een bezigheid in handenarbeid hebben gezocht, zoals de maker van de schoentjes die straks in Doorn te zien zijn.

Op het moment dat de schoenen in de vitrine tentoongesteld worden is het echtpaar Dusschooten samen met Van Soeren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het museum. Museum Huis Doorn is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag vanaf 13.00 tot 17.00 uur. 

De schoentjes uit de Eerste Wereldoorlog zijn in uitzonderlijk goede staat. Ervoor ligt het gereedschap dat belangrijk was bij het maken ervan.
advertentie
advertentie