Afbeelding
Astrid van den Hoek

Luuk (15) in actie voor Sulawesi

30 oktober 2018 om 08:16 lokaal

SOEST Net als veel jongens van zijn leeftijd is Luuk Dassen (15) in het weekend op de voetbalvelden van SO Soest te vinden. Maar weinig van zijn leeftijdsgenoten zullen net als Luuk zo spontaan in actie komen voor een ramp die aan de andere kant van de wereld plaatsvond. Voor hem is dat heel normaal. ,,Die mensen hebben ook hulp nodig!"

Astrid van den Hoek

Het Indonesische eiland Sulawesi kreeg op vrijdag 28 september een reeks aardbevingen en een daardoor ontstane tsunami te verduren. Ruim 2.000 mensen hebben de ramp niet overleefd en honderden mensen zijn zwaargewond, zo meldt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

NACHTMERRIE Ten tijde van de ramp had Luuk Dassen wel genoeg aan zijn hoofd: school (5e klas gymnasium), voetbal, vrienden en bovendien was hij net met zijn gezin van Soest naar Utrecht verhuisd. ,,Ik heb niet specifiek iets met Indonesië, heb daar geen familie of vrienden ofzo, maar toch raakte het me toen ik over de ramp hoorde. Iemand op het nieuws zei 'het is hier een nachtmerrie'. Dat bleef bij me hangen en dat heb ik verwerkt in een gedicht. Als je zo op het nieuws hoort over hoeveel doden er zijn bij zo'n ramp, dan vinden veel mensen dat erg en daar hebben ze het dan over met elkaar. Maar ik denk dat we meer moeten doen in plaats van er alleen over nadenken. Laten we er met z'n allen voor zorgen dat deze mensen kunnen ontwaken uit hun nachtmerrie en weer kunnen genieten van het daglicht."

ACTIE De scholier schreef een gedicht met de titel 'Daglicht' en plaatste dit op de website www.geef.nl bij de rubriek 'Acties'. Mensen kunnen zijn actie steunen door online een gift over te maken. Dit komt ten goede aan Artsen zonder Grenzen. Luuk: ,,Zij starten in het rampgebied gezondheidscentra. Hier hebben zij niet alleen artsen, maar ook psychologen. Iets wat vaak vergeten wordt. Ook zorgen zij voor watervoorziening en geven zij aan zoveel mogelijk mensen onderdak. Maar nog lang niet iedereen wordt geholpen. Ik weet dat er onlangs een landelijke tv-actie is gehouden voor Sulawesi, dus dat veel mensen al wel hebben gedoneerd. Maar ik wil gewoon aandacht vragen voor het feit dat doneren belangrijk is, ook als het iets kleins is. Het maakt mij niet uit of mensen via de landelijke actie doneren of via mij, als er maar hulp komt."

TEKENING Het is niet de eerste keer dat Luuk in actie komt bij een grote ramp. Toen Haïti in 2010 getroffen werd door een hevige aardbeving, maakte de toen 7-jarige Luuk diverse tekeningen die hij verkocht in zijn straat. Het geld ging naar Giro 555. ,,Ook voor Serious Request heb ik al vaak acties gedaan. Ik merk dat je ook als je jong bent makkelijk iets kunt doen, iets kunt betekenen voor anderen, ook als het ver weg is. Die mensen hebben ook hulp nodig! Als het hier in de buurt zou zijn, zou ik fysieke hulp willen bieden. Zo ben ik ook wel opgevoed."

GEDICHT In plaats van een tekening besloot Luuk om nu een gedicht te maken. ,,Het is mijn allereerste gedicht. Ik houd wel van schrijven, al doe ik dat niet vaak. We waren op school bezig met Latijnse gedichten en ik raakte geïnspireerd door hoe ze toen al met taal speelden. Qua rijm is dit misschien niet het beste gedicht, maar het is wel puur en van mezelf. Met het woord daglicht kun je spelen. De wereld stort in voor die mensen, dus letterlijk dag licht. Dat vind ik mooi aan dichten, dat iedereen er z'n eigen interpretatie aan kan geven."

Daglicht 

Daglicht

mooie zon

een oneindig aanzicht

tot de Indonesische horizon

trilling vanuit de bodem

een signaal zonder noodrem

de natuur als oorzaak

een gevolg van noodzaak

Blauwe eeuwigheid als wand

de zee beantwoordt

het land

massamoord

geen zicht

dag, licht

advertentie
advertentie