Afbeelding
Peter Beijer

Rotary helpt bij maken van beroepskeuze

29 oktober 2018 om 06:35 lokaal

SOEST ,,Het zijn jongeren en die vinden het spannend om over de toekomst na te denken." Decaan Femke Verwoerd van het Griftland College vertelt in een notendop over het probleem waar leerlingen mee kampen: wat wil je later worden? Een beroepskeuze is vaak lastig. Om een duwtje in de rug te geven houdt de school in samenwerking met de Rotary Baarn-Soest op 1 november een beroepenmarkt.

Peter Beijer

Van aannemer tot verpleegkunde en van advocaat tot tandarts, maar ook stewardess, journalist, kapper dierenarts, beveiliger en automonteur staan op het pallet van dertig beroepen waarmee leerlingen van de school aan de Noorderweg 'kennis kunnen maken'.

IDEE De beroepenmarkt is een idee van de Rotary Baarn-Soest. Ad van Luijt van de serviceclub: ,,De credits moet ik geven aan onze collega's van de Rotary Amersfoort. Zij hebben in het verleden met succes een beroepenmarkt georganiseerd. Met Femke Verwoerd van het Griftland College hebben wij het idee uitgewerkt voor de scholieren hier. Vanaf mei zijn wij bezig met de voorbereiding. Het is een intensief project met honderden leerlingen die in korte tijd veel informatie over diverse beroepen krijgen."

VOL Femke Verwoerd is enthousiast: ,,658 leerlingen van het Griftland en dertig leerlingen van de Waldheim MAVO hebben zich via het digitale formulier gemeld. Dat zorgt ervoor dat we zeker weten dat alle klassen vol zijn. De deelnemers zijn afkomstig van mavo 3 en 4, havo 3, 4 en 5 en vwo 5. De leerlingen hebben vooraf drie beroepen mogen kiezen. Populair zijn: journalistiek, defensie, fysiotherapie en beveiliging. Elke sessie duurt een half uur waarin een professional een presentatie houdt. Natuurlijk is het interactief en kunnen er vragen gesteld worden. Dit is een mooi project. Hoe eerder een leerling weet wat hij of zij later wil worden hoe beter de resultaten op de middelbare school zijn. De stip op de horizon werkt als motivatie."

ICT Ad van Luijt: ,,De dertig presentaties worden verzorgd door leden en relaties van de Rotary Baarn-Soest. Het is een hele klus geweest om, samen met het Griftland, de organisatie rond te krijgen. Het draaiboek ligt klaar. Ik heb nog wel wat buikpijn over de ICT, hopelijk kunnen al die powerpoints goed afgespeeld worden. Wij hebben bewust gekozen om de beroepenmarkt overdag te doen. Zo is er het grootste aanbod van leerlingen."

TOEKOMST Alle aandacht van het schoolteam gaat op 1 november naar de beroepenmiddag, steltl Femke Verwoerd. ,,De klassen die niet meedoen zijn 's middags dan ook vrij. De docenten zijn aanwezig en ondersteunen de professionals. Ik hoop en verwacht enthousiaste reacties van onze leerlingen. Natuurlijk is het voor hen een stap. De omgeving van de school is veilig en zorgeloos. Jongeren willen vaak niet over de verre toekomst nadenken. Met de beroepenmarkt wordt de keuze wat vergemakkelijkt en worden ze aan het denken gezet. Wij hebben bewust gekozen voor beroepen waar veel vraag naar is. Zo zijn er presentaties over de zorg en het onderwijs. Daar zijn nu en in de toekomst goede mensen nodig. Met de ervaringen van dit jaar kan de beroepenmarkt op het Griftland alleen maar groeien."

advertentie
advertentie