Afbeelding
Caspar Huurdeman Baarn

Aanleg wadi bij Parklaan tegen wateroverlast

27 september 2018 om 15:03 lokaal

SOEST Om de kans op wateroverlast in de Nieuweweg en de Eigendomweg te verminderen tijdens extreme regenbuien wordt een wadi (water afvoer door infiltratie) aangelegd. De wadi wordt aangelegd in het gazon op de kruising Parklaan-Nieuweweg-Eigendomweg. De werkzaamheden aan de wadi starten maandag 15 oktober 2018 en zijn begin november klaar.

De gemeente Soest legt voorzieningen aan om regenwater weg te laten zakken in de bodem. Dat noemen we infiltreren. Een wadi is daar een voorbeeld van en is een kuil waarin het regenwater weg kan zakken (infiltreren) in de bodem.

Om de wadi te maken wordt het bestaande gazon afgegraven en wordt het maaiveld verlaagd. In de verlaging van het gazon kan tijdens extreme regenbuien regenwater opgevangen worden en de bodem inzakken. Dat betekent dat het regenwater niet afgevoerd hoeft te worden via de riolering. Een wadi is beloopbaar en doordat wadi's beplant zijn passen ze goed in groenstroken.

WERKZAAMHEDEN De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Van Asch uit Soest en starten maandag 15 oktober 2018 en zullen begin november van dit jaar klaar zijn. Bij de aanleg van de wadi is rekening gehouden met de bestaande bomen. De wadi krijgt flauwe kanten zodat het gazon in de eindfase ook weer gemaaid kan worden.

Om de kans op wateroverlast in de Nieuweweg en de Eigendomweg nog verder te verminderen worden in de toekomst de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Aanleg regenwaterriool in de Nieuweweg (2019-2020). Het regenwaterriool voert regenwater af naar de vijver op de kruising Nieuweweg-Koningsweg; Aanleg regenwaterriool in een deel van de Eigendomweg (2020-2021).

advertentie
advertentie