Een boeiend verhaal van Gert
Een boeiend verhaal van Gert "Napoleon" Lamers over de Pyramide Peter Beijer

Themaochtend in Soesterberg over Pyramide Austerlitz

26 september 2018 om 15:24 lokaal Deel je nieuws

SOESTERBERG - Afgelopen woensdag werd de eerste thema- koffieochtend na de vakantie in dorpshuis De Linde gehouden. Organisator Jan de Mos had Gert Lamers als gastspreker uitgenodigd. Lamers behandelde de geschiedenis van de Pyramide van Austerlitz.

de 'Pyramide van Austerlitz', gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Gert Lamers, uitgedost als een Franse generaal vertelde aan de hand van beeldmateriaal aan het 25-koppig publiek een boeiend verhaal over het bekende monument. De gepensioneerde leraar Lamers werkt als gids bij de Pyramide en weet alles over de geschiedenis. Zo weet hij te vertellen dat de Franse generaal Auguste de Marmont in de herfst van 1804 van aarde en graszoden het monument liet bouwen. De generaal was geïnspireerd door de piramide van Gizeh die De Marmont in 1798 zelf had gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon. De bouw duurde slechts 27 dagen. De piramideheuvel kreeg een hoogte van 36 meter en op de top kwam een 13 meter hoge houten obelisk. Het geheel kreeg de naam Mont Marmont ofwel Marmontberg. Later werd de Pyramide vernoemd naar de slag bij Austerlitz in het huidige Tsjechië.

De geschiedenis van de Pyramide is gelieerd aan de eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon. Lamers maakt van de gelegenheid gebruik om eerherstel te geven aan de broer van Napoleon. De koning heeft in het begin van de 19de eeuw veel betekend voor Nederland. De koning van Holland, werd aanvankelijk door zijn onderdanen gezien als louter een zetbaas van diens broer, maar hij maakte zich snel geliefd onder het volk door zijn betrokken optreden bij rampen, waarin hij werd nagevolgd door alle Nederlandse staatshoofden die na hem kwamen.

Het was een boeiende ochtend. Jan de Mos bedankte Gert Lamers voor het interessante verhaal. De volgende themaochtend is op woensdag 30 oktober. Onderwerp wat dan besproken wordt is: de weg tussen Soesterberg en Soest. De themaochtend in Dorpshuis De Linde start om 10:00 uur. Toegang is gratis.

Veel belangstellenden bij de themaochtend
advertentie
advertentie