Genoeg 'zonne-energie' tijdens de Duurzaamheidsmarkt van vorig jaar.
Genoeg 'zonne-energie' tijdens de Duurzaamheidsmarkt van vorig jaar. Gemeente Soest/Johan Simon

'Bewustwording bij duurzaamheid'

28 september 2018 om 06:16 lokaal

SOEST Koken op zonnestroom, zelf energie opwekken en nog veel meer 'groene zaken'. Dat kunnen inwoners van Soest en Soesterberg aanstaande zaterdag verwachten bij winkelcentrum Van Weedestraat. Van 10.00 tot 16.00 uur staan diverse bedrijven op de derde Duurzaam Goed Bezig Markt klaar om meer te Vertellen over duurzaamheid en kunnen er duurzaam geproduceerde producten worden gekocht.

Astrid van den Hoek

De gemeente Soest is initiatiefnemer en werkt samen met de Stichting Soest Duurzaam (waarin Energieactief Soest, Energieloket Soest en het Bedrijvenplatform Duurzaamheid zijn ondergebracht). Energie is echter niet het enige waar de duurzaamheidsmarkt over gaat. Dat is ook wat Evert ten Kate, voorzitter van de Stichting Soest Duurzaam, met de markt wil laten zien.

UITBOUWEN ,,We willen elk jaar uitbouwen met meer diversiteit in het aanbod. Het is niet alleen een verkoopmarkt, maar ook een informatiemarkt waar burgers én bedrijven terecht kunnen. Onderwerpen variëren van energiebesparing tot voedselvoorziening en mobiliteit."

TOEVOEGING Zo staat ook de afdeling Eemland van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) met een stand op de markt. ,,Duurzaamheid is eigenlijk een nieuwe toevoeging voor de organisatie", zegt secretaris Piet van Dijk uit Soest.

BEWUST ,,IVN Eemland wil niet alleen mensen bewust maken van de natuur, leren genieten, maar ook bewustzijn bijbrengen over duurzaamheid van de aarde. Zo hebben wij een aparte werkgroep Duurzaamheid. Die heeft op kinderboerderij De Veenweide een tuin met eetbare planten, in samenwerking met de organisatie Eetbaar Soest."

ONTTEGELEN Bij de kraam van IVN Eemland zullen onder andere placemats te koop zijn met natuurfoto's van de werkgroep fotografie en zijn gratis wandelgidsen te verkrijgen. Van Dijk: ,,We leggen graag uit wat er aan natuur rond Soest te beleven is en hoe mensen ook thuis meer aan duurzaamheid kunnen doen. Bijvoorbeeld de tuin onttegelen voor een betere afvoer van water en warmte."

DISCUSSIE Zulke tips voor burgers en bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van de markt. Ten Kate: ,,Dit jaar is er als speciaal item, in het kader van het onderwerp 'van het gas af', een paneldiscussie. Wethouder Nermina Kundic doet mee, maar bijvoorbeeld ook iemand van een woningbouworganisatie en mensen uit het publiek kunnen actief deelnemen aan de discussie. Ze kunnen ook vragen stellen als: wat kan ik zelf doen op het gebied van gasloos wonen? En: als mijn cv nu vervangen moet worden, heeft het dan zin om nog een nieuwe te kopen?"

Om mensen enthousiast te maken voor duurzame initiatieven deelt de gemeente op de markt ook jaarlijks de Duurzaam Goed Bezig-certificaten uit. Ten Kate: ,,Bedrijven die zich met duurzaamheid bezighouden kunnen zo'n certificaat krijgen van de gemeente, ook als een soort voorbeeldfunctie voor andere bedrijven. Er zijn nu zo'n dertig à veertig Soester bedrijven die dit certificaat hebben."

OLIFANTENPOEP De slimme toepassingen die op de markt te bewonderen zijn, komen soms ook uit een verrassende hoek. ,,Bij ons doet het olifantenpoeppapier het altijd heel goed", vertelt Viviane de Graaff van de Wereldwinkel Soest. ,,Papier gemaakt van de vezels uit olifantenpoep: kinderen vinden het schitterend!"

GEBRUIKSVOORWERPEN Bij de Wereldwinkel is duurzaamheid ook een belangrijk thema. Bekend zijn de fair trade producten en de producten van kunstenaars en makers uit ontwikkelingslanden die creatieve manieren hebben gevonden om afval als papier, metaal en blik te verwerken in gebruiksvoorwerpen. De Graaf: ,,Maar we hebben ook producten die op een andere manier duurzaam zijn. Denk aan boterhamzakjes van afwasbare stof, dat is natuurlijk veel beter dan plastic zakjes!"

INFORMATIE Meer informatie over de markt en de stands op www.soestduurzaam.nl.

advertentie
advertentie