De doorstroming in Soest-Zuid moet verbeteren, maar het Verkeersplan dreigt nu weer vertraging op te lopen.
De doorstroming in Soest-Zuid moet verbeteren, maar het Verkeersplan dreigt nu weer vertraging op te lopen. Archief BDUmedia/Johan van Beek

Vertraging dreigt voor Verkeersplan

29 september 2018 om 07:11 lokaal

SOEST De geplande westelijke rondweg in Amersfoort blijft voor beroering zorgen in die stad, maar indirect ook in Soest. Tegenstanders in de keistad kwamen vorige week met nieuwe argumenten om het project alsnog af te laten blazen. Ondertussen heeft Soest de verkeersmaatregelen in Soest-Zuid juist afgestemd op deze 'westelijke ontsluiting' in Amersfoort.

Hans Veltmeijer

Wethouder Nermina Kundic verbindt het lot van het Verkeersplan Soest-Zuid aan de aanleg van de westelijke rondweg (langs onder meer het dierenpark) in Amersfoort, wanneer zij gevraagd wordt naar de impact van de onrust in de keistad op de verkeersplannen in Soest. De ontsluiting in de keistad noemt zij 'een onmisbare schakel' in het pakket van maatregelen om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren, project VERDER.

DOORSTROMING ,,De verkeersmaatregelen in het verkeersplan Soest-Zuid zijn afgestemd op de situatie met een westelijke ontsluiting. Het is dan ook van groot belang voor het verbeteren van de doorstroming in Soest dat de westelijke ontsluiting er komt."

Vanuit VERDER worden miljarden geïnvesteerd in fietspaden, openbaar vervoer en autowegen in Midden-Nederland. Onderdeel van dit pakket is de westelijke ontsluiting in Amersfoort. De gemeente Soest heeft hier, gezien de ligging midden in de regio, alle belang bij. Om de doorstroming in Zuid te verbeteren, is uit het fonds ruim 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, mits Soest vóór 2020 een besluit neemt. De besluitvorming is de afgelopen acht jaar telkens op de lange baan geschoven. Aan onderzoek is al ruim 1 miljoen euro uitgegeven.

AFSLUITING Vooruitlopend op het verkeersplan is besloten om de spitsafsluiting Foekenlaan en het afslagverbod Bartolottilaan op te heffen. Als gevolg daarvan moeten beide wegen en de omliggende woonstraten worden voorzien van verkeers- en snelheidsremmende maatregelen. Kosten: 2 miljoen euro. Omwonenden in het lommerrijke deel van deze wijk deden onlangs mee aan een enquête. De resultaten gaat de gemeente meewegen in het schetsontwerp van de verkeersmaatregelen. Die bestaan onder meer uit het aanpassen van enkele kruispunten en eenrichtingsverkeer in de PC Hooftlaan.

MAATREGELEN Over die maatregelen om de doorstroming en de verkeersveiligheid te bevorderen konden de inwoners zich uitspreken in de vragenlijst van de gemeente. Maar dan moet de westelijke rondweg, het langstlopende dossier in Amersfoort, er dus wel komen. De aanleg van de 2,5 kilometer lange weg kost 67 miljoen euro. Omwonenden, natuurbeschermers en groene partijen vinden de weg overbodig en niet opwegen tegen de milieuschade.

Volgens Groen zijn onjuiste cijfers van het aantal banen op De Isselt gehanteerd om de noodzaak van de West-Tangent aan te tonen. De SP maakt zich druk over een brief van D66 Amersfoort waarin de raadsleden van de coalitie een verbod zouden hebben gekregen om te stemmen voor nieuwe onderzoeken naar de omstreden rondweg.

advertentie
advertentie