Ropert Repko alias Duke Zilla: ,,Beetje onwerkelijk, want in mijn oren is muziek nooit helemaal klaar. Nu dus wel opeens.
Ropert Repko alias Duke Zilla: ,,Beetje onwerkelijk, want in mijn oren is muziek nooit helemaal klaar. Nu dus wel opeens." Privé

Eerste EP van Robert Repko

27 september 2018 om 06:30 lokaal

SOEST In het gewone leven heet hij Robert Repko (40). 's Avonds in de late uurtjes komt Duke Zilla tot leven. Onder die alias werkte de Soester de afgelopen jaren aan zijn eerste EP 'Trop Funk.' Deze week was de release bij het platenlabel Jazz-O-Tech in Berlijn.

In een aangebouwd studiootje aan zijn huis zet hij verschillende muzieklijnen op. Hij gebruikt onder andere obscure samples die hij van platen uit zijn uitgebreide collectie haalt. Compleet nieuwe muziek wordt vervolgens nauwkeurig opgebouwd, met zowel jazz- als techno-elementen. ,,Ik zou het willen omschrijven als een goede mix tussen elektronische en akoestische sounds met een ritmische inslag. Je kunt er een beetje bij wegdromen door een iets wat mysterieuze sfeer, maar is veelal ook goed dansbaar. Wel eerder rauw dan gelikt", vertelt de Soester die van oorsprong drummer is.

GROTE INTERESSE Juist door die achtergrond heeft hij altijd een grote interesse gehad voor de 'zwarte muziek' waarin, zoals Duke Zilla verwoordt, 'de beat' de boventoon voert. ,,Afrikaanse ritmes staan voor mij aan de oorsprong van de dansbare muziek die wij in het Westen consumeren. Je hoort het terug in funk, reggae, jazz en techno. Ik houd van muziek waar je warm van wordt. Ik maak dan ook geen muziek die 'clean' is. Ik wil dat het raakt."

MUZIEKWERELD Repko is zijn leven lang al bezig met muziek. Als kleine jongen zat hij aan de platencollectie van zijn vader gekluisterd. Toen al raakte hij geïnspireerd. Het liefst zit hij in zijn 'uppie' of met anderen in een eigen muziekwereld te luisteren of te creëren. Ook draait hij veel als dj zijn favoriete muziek.

BERLIJNS LABEL Onlangs werd hij opgemerkt. Een Berlijns label wilde zijn muziek uitbrengen. Over zijn nummer Messicho (inclusief eigen gemaakte videoclip) op een eerste verzamelplaat met andere producers niets anders dan goede recensies. Nu komt hij met een eigen kort album. ,,Een beetje onwerkelijk, want in mijn oren is mijn muziek nooit helemaal klaar. Nu dus wel opeens. Spannend. Het toffe is wel dat het nu wereldwijd beschikbaar is. Misschien beleeft iemand in een berghut in India straks wel heel veel plezier aan iets wat ik hier in Soest maakte."

advertentie
advertentie