Afbeelding
Jaap van den Broek

Groot raster geplaatst voor twee dassen

24 september 2018 om 16:46 lokaal

SOESTERBERG Het was een behoorlijke klus, het aanbrengen van een raster om de twee dassen, een mannetje en een vrouwtje, te vangen op landgoed De Oude Tempel. De dieren worden naar een nieuw leefgebied in de Laarschenberg in Achterberg bij Rhenen gebracht. Hun verhuizing is nodig omdat het gebied van De Oude Tempel is aangewezen voor woningbouw. Inmiddels heeft één van de dassen zich laten verschalken.

Het speciale dassenraster dat is gebouwd is de omgeving waar de dassen hun burcht hebben gebouwd is bedoeld om de dieren in te sluiten en te leiden naar de vangkooien, waarna ze naar hun nieuwe bestemming kunnen worden gebracht. De verhuizing valt niet bij iedereen in goede aarde. Buurtbewoners vinden de verhuizing zeer voorbarig en ook in de plaatselijke politiek klinkt kritiek. Voornaamste bezwaar is dat ze denken dat de bouwplannen voorlopig toch niet uitgevoerd kunnen worden in verband met de procedures die er lopen.

De Stichting Das en Boom is verantwoordelijk voor het vangen en de verhuizing van de twee dassen. Terwijl de dassen lagen te slapen, werd een raster om de burcht gebouwd dat ook een eind onder de grond doorloopt omdat dassen goede gravers zijn. Binnen het raster zijn vangkooien geplaatst. Als een das erin loopt, sluit de kooi zich automatisch. Op dat moment krijgt iemand van de stichting direct een sms-bericht en kan het dier worden opgehaald om in quarantaine geplaatst te worden voordat het definitief naar Achterberg wordt gebracht,

Na de verhuizing van de dassen zou er, afgezien van de procedures die tegen de plannen zijn aangespannen, nog niet begonnen kunnen worden met bouwrijp maken, want dan moeten eerst nog de hazelwormen worden gevangen die in het gebied leven. Dat zal niet eerder dan in 2019 gebeuren. Pas dan kunnen de eerste echte voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van maximaal 300 woningen als ,rode' compensatie van het ,groen' programma Hart van de Heuvelrug.

Dat de gemeente met toestemming van de Stichting Das en Boom heeft besloten nu al met de verplaatsing van de dassen te beginnen, vloeit voort uit het feit dat de das gebonden is aan bepaalde jaargetijden. Zou dit nu niet gebeuren, dan zou dit pas weer volgend jaar kunnen Volgens degenen die zich tegen het verplaatsingsplan verzetten is dat vroeg genoeg omdat de beslissing op de bezwaren nog wel even op zich zal laten wachten en de uitkomst ervan ongewis is.

Overigens zijn de tegenstanders van het nu al verhuizen van de dassen niet tegen woningbouw maar ze willen dan wel betaalbare woningen voor ouderen en starters en die komen niet voor in de plannen voor De Oude Tempel waar de huizenprijzen tussen de 350 en 750 duizend euro zullen bedragen.

advertentie
advertentie