Afbeelding
Bas Czerwinski

'Blijer naar buiten dan naar binnen'

24 september 2018 om 06:40 lokaal

SOEST De Depressie Vereniging heeft diverse lotgenotengroepen verspreid over het land. In Soest is nu ook zo'n supportgroep in opbouw. De eerste avond was afgelopen week in De Plantage. Voortaan hierna wordt maandelijks een bijeenkomst gehouden. Aanmelden kan nog.

Astrid van den Hoek

,,In Nederland heeft één op de vijf mensen last van depressieve klachten", vertelt Eric (50). ,,Dus dan zouden er in Soest ruim negenduizend mensen rondlopen met een depressie. Die kunnen wij natuurlijk niet allemaal kwijt in onze supportgroep, die bestaat uit maximaal tien personen, maar als het nodig is dan starten we gewoon een tweede groep."

GENEZENDE KRACHT Hij benadrukt dat de supportgroep geen behandeling of therapie is. ,,Maar we verlenen wel hulp aan elkaar op een bepaalde manier." Plaatsgenoot Fenja (38) knikt enthousiast. ,,Ik ben zelf nog niet eerder bij een supportgroep geweest, maar ik denk dat het een genezende kracht heeft. Niet als medicijn, maar het vertrouwen dat en de steun die je er krijgt. Dat is de basis voor verandering. De kracht om te kunnen veranderen in elkaar naar boven brengen, daar draait het om!"

EIGEN VERHAAL Fenja en Eric volgden een korte cursus bij de Depressie Vereniging om de begeleiding van een supportgroep op zich te kunnen nemen. ,,Maar we zijn geen sprekers namens de vereniging", benadrukt Eric. ,,We staan daar vanuit onszelf en vertellen ook ons eigen verhaal. We kijken naar de behoefte van de groep en of iemand over een bepaald onderwerp z'n verhaal wil doen. Maar er zijn ook wel thema's die we zelf willen aansnijden zoals medicatie en burn-out/werkloosheid."

ZONDER REMMINGEN Eric gaat al een aantal jaar naar een supportgroep. Eerst in Amsterdam, later in Utrecht. ,,Ik ga blijer naar buiten dan dat ik binnen kwam! Het is een sociaal moment met gelijkgestemden. Soms krijg je er ook concrete informatie over medicijnen en therapieën. Je kunt er zonder remmingen praten over je depressie met mensen die geen arts zijn en niet alles analyseren. De één kan dat thuis of op het werk ook wel, maar niet iedereen. Je wil niet je partner steeds weer over je depressie vertellen en op het werk kan het soms al een stap naar de uitgang zijn."

AFLEIDING Eric en Fenja delen het zelf ook liever niet met iedereen, vandaar dat ze alleen met hun voornaam in de krant willen. Fenja: ,,Ik denk dat collega's anders naar me gaan kijken als ik het vertel en dat wil ik niet." Eric knikt: ,,Werken is voor mij een goede afleiding. Dus ik vind het misschien wel prettig dat niemand het daar weet. Al denk ik wel dat het over het algemeen beter is als je er open over bent. Voor ons speelt ook mee dat we willen dat de deelnemers aan de supportgroep zich veilig voelen, dat we hun privacy waarborgen. Fenja en ik zijn ook gewoon onderdeel van de groep, dus voor ons geldt dat eigenlijk ook."

HUMOR Fenja en Eric houden kennismakingsgesprekken met de mensen die zich aanmelden. Eric: ,,We kijken na die gesprekken naar hoe de groep in elkaar steekt en hoe we daar op in kunnen spelen." Fenja: ,,Het is voor ons wel spannend straks; elke deelnemer heeft een eigen geschiedenis en eigen vorm van depressie. Maar de ware betekenis van de verhalen die gedeeld worden, is voor iedereen gelijk." Eric:,,En ook als je je momenteel heel goed voelt, kun je aanschuiven. Dan kun je anderen juist bemoedigen. Dat is ook mooi en nodig. Humor is heel belangrijk!"

Meer informatie: info@depressievereniging.nl o.v.v. supportgroep Soest. De eerste twee bijeenkomsten zijn gratis, daarna is lidmaatschap van de Depressie Vereniging verplicht. Dit is nodig om de kosten van de coördinatie van het netwerk te dekken.

advertentie
advertentie