Matanja de Graaf (links) en Els Hordijk ontvangen het rugzakje van Helen Bousché en Maxim van Oostrum van Zorgeloosch
Matanja de Graaf (links) en Els Hordijk ontvangen het rugzakje van Helen Bousché en Maxim van Oostrum van Zorgeloosch Marlon Gouverneur

Zorgeloosch ondersteunt De Bron

23 september 2018 om 06:26 lokaal

SOEST De combinatie lijkt even wat lastig gekozen. Medewerkers van Zorgeloosch Foundation delen rugzakjes uit aan docenten van De Bron. In de rugzakjes hulpmiddelen om kinderen van gescheiden ouders te begeleiden.

Peter Beijer

Vrijdag 14 september was de Dag van de Scheiding en op die dag reikt de Zorgeloosch Foundation rugzakjes uit vol informatie over scholen & scheiden. Dat doet de foundation op vijftien scholen in Nederland. De Bron is één van die scholen.

Juist op de dag van de uitreiking zijn verschillende groepen bezig met de repetitie voor de 'Klanken Karavaan', een oorverdovend spektakel dat die avond voor de ouders vanwege het 40-jarig jubileum van de school, wordt opgevoerd. De journaliste van RTV Utrecht moet enkele keren haar interview staken vanwege de heerlijke herrie.

CONTRAST Het contrast is beeldend voor het onderwerp. Op een basisschool is veel plezier, maar kinderen hebben ook te maken met verdriet van het scheiden van de ouders. Verdriet dat vaak verborgen blijft. Directrice Els Hordijk is daarom blij met de ondersteuning vanuit Zorgeloosch: ,,Op onze school is circa één op de zeven leerlingen een kind van gescheiden ouders. Daarom vinden wij het belangrijk om scheiden op school bespreekbaar te maken. Daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken."

IMPACT BEPERKEN Helen Bousché is scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch en heeft twee kinderen die leerling zijn bij De Bron. De link met de school was dan ook snel gelegd. ,,Wij delen graag onze kennis met basisscholen zodat leerkrachten en ondersteunend personeel weten hoe ze goed om gaan met het onderwerp scheiden in de klas. Zo beperken we samen de impact van scheiden op kinderen en hun families."

PASPOORT Zorgeloosch Foundation stelt gedurende het hele schooljaar honderd gratis rugzakje beschikbaar aan basisscholen. Bousché: ,,Hoewel scheiden inmiddels redelijk geaccepteerd is, is de impact op kinderen niet minder. Hun 'thuis' staat op losse schroeven, ze bevinden zich in 'Niemandsland'. Hoe ga je hier als basisschool goed mee om? In het rugzakje zitten voor de leerkracht en kinderen die een scheiding meemaken paspoorten. Tips van professionals en ervaringsdeskundigen én basisinformatie over scholen en scheiden geven de leerkrachten handvatten. In het paspoort van het kind staan gerichte vragen als: 'Wie heb je verteld dat mama en papa gaan scheiden?'."

VEILIGE HAVEN Matanja de Graaf is leerkracht op De Bron. De ervaringen die kinderen met haar delen zijn wisselend. ,,Het is uitzonderlijk dat een kind open praat over de scheiding of aanstaande scheiding van de ouders. Over het algemeen zijn ze gesloten. Kinderen zien de school als veilige haven. Hier willen ze spelen en niet over nare dingen praten. De problemen thuis kunnen wel invloed hebben op het gedrag en de resultaten op school. Dan wil je als docent wat doen. Het is fijn dat we door het rugzakje beter begeleid worden. Kinderen schrijven in hun eigen paspoort hoe zij zich voelen."

WORKSHOP In de rugzak is een voucher opgenomen die de school kan inzetten voor een workshop. Leerkrachten krijgen dan een training van een expert in het bespreekbaar maken van scheiden, één op één of in de klas. Ook krijgen zij hulp bij het opstellen van een scheidenprotocol op maat. Els Hordijk: ,,Wij gaan zeker gebruik maken van deze workshop. De behoefte bestaat er."

Meer info: https://zorgeloosch.nl

advertentie
advertentie