Evan Jaarsveld in actie tijdens de Drum Corps International Championships, deze zomer in Amerika.
Evan Jaarsveld in actie tijdens de Drum Corps International Championships, deze zomer in Amerika. Henry van Maanen

Evan blaast door Amerika

16 september 2018 om 06:47 Lokaal/Column

SOEST Evan Jaarsveld (16) bracht zijn zomervakantie op een bijzondere manier door. Hij maakte een tour door vijf Amerikaanse staten met Drum & Bugle Corps Jubal uit Dordrecht. Het corps nam daar deel aan de Drum Corps International Championships, iets wat daar enorm leeft. De vergelijking met een circus is dan ook niet gek.

Astrid van den Hoek

Het showcorps deed vijf verschillende staten aan en nam daar deel aan een aantal wedstrijden. Een hele onderneming met zo'n honderd corpsleden (o.a. blazersgroep, twee slagwerkgroepen en een colour guard), die bijna drie weken op elkaars lip zaten. De jonge bariton-speler maakte tijdens de tour van alles mee. ,,Van tribune-ontruimingen (veel wedstrijden vonden buiten plaats) wegens noodweer tot verzengende hitte. En van een klapband met de bus midden in de nacht tot drie uur slapen en dan weer trainen. Het was intensief, maar erg gaaf om mee te maken."

FINALE Hoewel de scores wat tegenvielen, is het Jubal toch gelukt om bij de eerste twaalf te eindigen, zodat het corps door mocht naar de finale. ,,Aangezien we het enige internationale corps waren, hadden we door het bereiken van de finale sowieso de internationale klasse al gewonnen. Maar het was leuk om ook tegen anderen te strijden in de finale, waarin we tiende werden. Mooi, maar we waren liever iets hoger geëindigd."

Er was veel waardering van het Amerikaanse publiek voor Jubal. ,,Mensen waren verbaasd over de kwaliteit van het corps vanwege het feit dat er mensen van 15 tot boven de 50 meedoen. In Amerika zijn er op deze tour alleen maar corpsen met leden tot 21 jaar die de hele zomer hier fulltime mee bezig zijn."

OPLEIDING Evan wil zo'n Amerikaans zomerseizoen bij een corps ook wel eens meemaken. ,,Waarschijnlijk eerst nog een volledig jaar bij Jubal 'meedraaien', want daar vind ik het heel leuk. Ook heb ik mijn vmbo-diploma Media ICT gehaald en ben ik net met een opleiding begonnen."

Jubal is nu hard aan het trainen voor het Nederlandse kampioenschap op 15 september en het Europese kampioenschap op 29 september. ,,Een spannende tijd, omdat diverse korpsen ons op de hielen zitten." Voorlopig gaat Evans Drum Corps-circus dus nog wel even door!

advertentie
advertentie