Afbeelding
Archief BDUmedia

Beter briefadres moet uitkomst bieden aan kwetsbare mensen

28 augustus 2018 om 14:28 lokaal

SOEST De overheid wil kwetsbare inwoners zoals dak- en thuislozen, beter in zicht krijgen door de regeling van het briefadres te verbeteren. Ook de gemeente Soest gaat daar werk van maken. Tegelijkertijd wordt oneigenlijk gebruik van het briefadres aangepakt.

Hans Veltmeijer

Een ingezetene moet altijd een woon-of briefadres hebben, zodat de overheid haar inwoners weet te bereiken. Maar deze Basisregistratie personen (BRP) blijkt niet waterdicht. Vooral dak- en thuislozen vallen nog wel eens tussen wal en schip. Voor de groep die niet geholpen is met daklozenopvang was er bijvoorbeeld tot op heden geen beleid op het gebied van briefadressen.

Met de nieuwe regeling moeten ook deze kwetsbare inwoners aan een briefadres geholpen worden waardoor zij in de BRP staan en recht hebben op een zorgverzekering en een hulpverleningstraject. Om deze (soms verwarde) personen in beeld te hebben en houden zal het team Burgerzaken van de gemeente Soest nauw gaan samenwerken met hulpverleners binnen het sociaal domein.

GETOETST De nieuwe regeling behelst tevens een strengere controle. Zo wordt er periodiek getoetst of een briefadres wel echt een inwoner toebehoort. Oneigenlijk gebruik komt immers voor, bijvoorbeeld door ouders van kinderen die langdurig in het buitenland verblijven. Zij moeten dan worden uitgeschreven als inwoner van de gemeente en mogen geen briefadres hebben.

Soest gaat de landelijke regeling nu uitwerken. Zo zullen formulieren en informatie op de gemeentelijke website worden aangepast.

advertentie
advertentie