Afbeelding
Ton van Zoeren

Drie Soesters wagen het erop in 'tocht der dwazen'

25 augustus 2018 om 16:03 lokaal

SOEST Je koopt een auto onder de 750 euro en ouder dan het jaar 2000, en je pimpt hem op naar eigen smaak. De Soesters Remon van den Heuvel, Kevin Mosterd en Michel van Dijk voldoen met hun vehikel aan die eisen voor deelname aan De Rammelbakken Reis.

Ton van Zoeren

KACHELEN Op 16 september vertrekt het drietal in Breda met een karavaan van 220 van rammelbakken om naar Nice in Frankrijk te kachelen. De route gaat via omwegen en is 3500 kilometer lang. Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Liechtenstein en Duitsland zijn de hindernissen. De deelnemers dingen mee naar de prijs van de mooist uitgedoste auto. Eis is wel dat het voertuig aan de wettelijke eisen blijft voldoen. Na iedere etappe staat er een camping klaar voor de deelnemers om hun kamp op te slaan. Meegereisde foodtrucks zorgen voor de versnaperingen en het ontbijt.

TOCHT DER DWAZEN De drie vrienden kwamen via Facebook op het idee om mee te doen. Voordat  er geïnvesteerd werd gingen ze op zoek naar sponsors. Volgens Van Dijk liep dat als een tierelier: ,,Wij hebben bij veel bedrijven in Soest gewerkt, dus de lijntjes waren kort. Bijna elke ondernemer in Soest staat met zijn naam op de auto.'' Met de sponsorinkomsten werd een Renault Espace gekocht . Er was al snel een naam bedacht voor hun expeditie. Tour le Fou, wat neerkomt op Tocht der Dwazen. En dat straalt de auto ook uit. Trots laten de coureurs het interieur zien. Er is zelfs plaats gemaakt voor een bar, showt Van den Heuvel. Wat de Garbage Race is voor de rijken is de Rammelbakken reis voor de drie enthousiastelingen. ,,In sommige landen rijden ze auto's van een ton of meer in de puin. Zoveel geld hebben wij niet, maar hebben evenveel plezier, zeker weten'', weet Mosterd.

HULPELOOS Op de vraag wat te doen bij pech onderweg kijkt het drietal elkaar hulpeloos aan. Van Dijk stamelt:  ,,Pech wordt echt pech. We zijn alle drie geen techneut. Dus hopen dat de andere deelnemers ons helpen, want de ANWB dekt geen georganiseerde tochten. Er zijn wel wat reserveonderdelen aan boord.'' Maar de opsomming van één band en een handvol bougies zou Max Verstappen al doen afhaken. Toch is de motor goed bevonden. ,,We hebben er alle drie in gereden en hem flink op zijn staart getrapt. Alle meters bleven goed staan, dus zit het wel goed'', lacht Van den Heuvel. Dat de uitlaat met een ijzerdraadje vastzit is een detail volgens Mosterd die geen zich zorgen maakt over de milieueisen. ,,Die steden zullen toch wel door de organisatie vermeden worden? We weten de landen wel, maar de route horen we pas onderweg. Dat maakt het juist leuk.''

VUURWERK Een rampscenario als de auto niet te maken is, is er niet. ,,Gauw een andere auto op de kop tikken gaat niet, want dat valt buiten de spelregels. Dan moeten we hopen dat we met de andere deelnemers kunnen mee liften. Natuurlijk wel ons wrak eerst naar de sloop brengen en afmelden'', somberen de drie. Maar de lach is snel terug. ,,We hebben van een sponsor vuurwerk gehad, dus de eerste overnachting zullen we de boel eens flink op zijn kop zetten. Van Dijk heeft een  wens. ,,Als we toch in Monaco zijn wil ik graag met deze brik het circuit op. Dat lijkt me prachtig.'' 22 september doemt finishplaats Breda weer op. Wat er dan met auto gaat gebeuren weten ze al. Van den Heuvel: Er zijn al kopers. Lukt dat niet, dan maar een advertentie met de tekst; is van oud vrouwtje geweest.'' 

Afbeelding
advertentie
advertentie