Individueel, in groepsverband of met het gezin. De fietstocht hielp maandagavond veel mensen in het zadel.
Individueel, in groepsverband of met het gezin. De fietstocht hielp maandagavond veel mensen in het zadel. Jaap van den Broek

Gildefeesten alweer op volle toeren

22 augustus 2018 om 06:35 lokaal

SOEST ,,Mooie tocht." Zo luidde de algemene opinie onder de mensen die maandagavond op de fiets stapten. Meer dan 350 liefhebbers reden de route over 25 kilometer door Soest, Baarn en Lage Vuursche.

Johan van Beek

Het was ongetwijfeld mede te danken aan het ideale fietsweer dat zoveel Soesters op pad gingen op het door RTV Tempo uitgezette parkoers. Het aantal deelnemers lag ver boven dat van de afgelopen jaren, was meteen al te zien bij de start- en finishplaats aan de Ferdinand Huycklaan.

GEZINNEN Er waren individuele deelnemers, mensen die met z'n tweetjes of in groepsverband meededen en ook gezinnen ondernamen de fietstocht die meestal de afrap is voor de gildefeesten, maar nu volgde op het Wandelweekend (Le Champion) en het Eemconcert (PVO), beide ondergebracht op de kalender van de gildefeesten.

PEDALEN In de gildetent stonden gisteravond ook fietsen opgesteld. Ditmaal voor de tweede editie van het Feest op de Pedalen, een sportieve sponsoractiviteit van het Bentinck Fonds om goede doelen te ondersteuenen. Dat moest nog beginnen toen dit vel over de drukpers snelde.

GILDELOOP Snel zal het ook vanavond weer gaan als het startschot heeft geklonken voor de Gildeloop. Ook kinderen kunnen meedoen aan het rondje door de polder en de Kerkebuurt. De organisatie is in vertrouwde handen van AV Pijnenburg.

SAMENWERKING Het onderstreept nog maar eens de samenwerking die het Groot Gaesbeeker Gilde traditioneel aangaat met verenigingen uit de lokale samenleving. Clubs organiseren, het gilde faciliteert en ondersteunt, een ideale mix voor een elk jaar weer gevarieerd programma op en rond De Blaak. Slechts morgenavond houdt het gilde de tentdeuren dicht vanwege het besloten Koningsbal.

Maarten van Dijk mag natuurlijk naar binnen als eregast. De huidige gildekoning verdedigt zondagmiddag tijdens het schieten zijn erefunctie. Vanaf 13.00 uur liggen de houten vogels onder vuur. Enkele uren later, het is nooit te voorspellen na hoeveel schoten, wordt de nieuwe koning op de schouders gehesen.

VOLKSSPELEN Het hele weekeinde zal het druk zijn op de weilanden van het gilde, achter de Oude Kerk. 72 teams doen mee aan de twaalf onderdelen van de Volksspelen en zullen veel publiek trekken. Net als de tientallen combinaties die invulling geven aan het Volkspaardenfeest. Voor kinderen is er beide dagen vertier. Hoewel het zomerse weer plaatsmaakt voor lagere temperaturen, zullen er heel wat voetstappen op het feestterrein worden gezet.

MUZIEK Ook voor muziek is veel ruimte gereserveerd op de agenda van de gildefeesten. Onder andere Dirty Daddies en de Snollebollekes (vrijdag), Partynight met onder andere Radical Redemption, Outsiders en JeBroer (zaterdag) en de Bolle Jan Roadshow met Wolter Kroes en John West (zondag) staan daarvoor garant. 55-plussers kunnen maandagmiddag kijken en luisteren naar Jan Keizer en Annie Schilder (BZN), en op maandagavond komt de jeugd aan zijn trekken tijdens Slam! On tour fresh.

VRIJWILLIGERS De dag erna staan vrijwilligers alweer klaar om het gildeterrein 'af te breken'. Maar eerst zorgen dezelfde vrijwilligers ervoor dat duizenden mensen de komende dagen kunnen genieten. De gildefeesten zijn alweer in volle gang.

Op zondag 26 augustus begint om 10.00 uur een speciale eucharistieviering in de Heilige Familiekerk aan de Willibrordusstraat. Daar zal het Groot Gaesbeeker Gilde aan meewerken.

advertentie
advertentie