Thijs Duindam (rechts) en Antonio van den Hengel lanceren de Soester Box.
Thijs Duindam (rechts) en Antonio van den Hengel lanceren de Soester Box. Hans Veltmeijer

Horeca zit niet bij pakken neer en introduceert Soester Box

28 oktober 2020 om 12:00 Advertorial_1

SOEST De nieuwe sluiting is een enorme domper voor de net weer opkrabbelende horeca. In Soest hebben twee ondernemers het initiatief genomen om de lokale horeca en middenstand een impuls te geven. De Soester Box is bovendien zeer interessant voor de particuliere en zakelijke klant, vertellen Antonio van den Hengel en Thijs Duindam.

Thijs Duindam zag daags na de bewuste persconferentie van het kabinet zijn agenda leeglopen. Alle groepsbijeenkomsten, zakelijk en particulier, werden geannuleerd bij De Soester Duinen. Hetzelfde overkwam Antonio van den Hengel met zijn cateringdiensten.

Duindam stelde kort daarop ook vast dat al deze annulerende bedrijven wel een budget hadden voor leuke dingen voor hun medewerkers aan het einde van het jaar. Hoe kunnen we deze doelgroep toch iets aanbieden, en tegelijkertijd de lokale horeca en middenstand laten meeprofiteren, vroeg hij zich af. Zo ontstond bij hem het idee van een pakket met allerlei plaatselijke lekkernijen en tegoedbonnen voor de horeca en middenstand in Soest.

GOEDE DEAL Hij raadpleegde direct Antonio van den Hengel. Samen hebben ze immers een groot netwerk in Soest. Ze werden zo met hun restaurants De Soester Duinen en de Korte Duinen de trekkers van de Soester Box. En noem het alsjeblieft geen kerstpakket. ,,Het is echt bedoeld om de lokale horeca en retail die meedoen nu een hart onder de riem te steken.” Daarnaast profiteert ook de koper van het initiatief, benadrukken ze. Want de waarde van de drie pakketten is minstens het dubbele van waar ze voor worden verkocht. ,,Dat is echt de kracht van deze box. De consument moet ook echt een goede deal hebben.”

BOWLING De meerwaarde van de box wordt deels beschikbaar gesteld door de deelnemende middenstanders, die de coronacrisis minder voelen dan de horeca en nu hun solidariteit tonen. Relatief kleine bedrijven doen mee, geen landelijke retailketens. De reacties vanuit de winkeliers waren heel positief. ,,Het is zo’n mooi idee en jullie hebben het keihard nodig”, kregen de initiatiefnemers te horen. Van den Hengel: ,,Er zit ook een bloemenzaak bij. Die heeft goed doorgedraaid dit jaar en wil ons nu helpen.” Twintig bedrijven in Soest hebben zich aangesloten, waarvan vijf horecazaken. Naast De Soester Duinen en de Korte Duinen zijn dat ijssalon Beemer, restaurant ‘t Hoogt en Bowling Overhees. Met name de laatste heeft het dit jaar extra zwaar. De hoogseizoenen voor deze branche vallen in het voor- en najaar, en dat zijn nu net de periodes van de lockdowns. In de zomermaanden gaan mensen weinig bowlen, en toen mochten de banen wel open.

WEBSITE Er zijn drie versies van de Soester Box, van 50, 75 en 100 euro. De website waarop de pakketten te koop zijn is sinds vandaag in de lucht: www.soesterbox.nl. Bij de winkels die meedoen zullen promotieboxen komen te staan, zodat de consumenten kunnen zien wat er zoal in zit. Dat zijn in ieder geval waardebonnen voor diners bij de twee initiatief nemende restaurants, en om te bowlen. Alleen dit is al 50 euro waard, dus al het andere in het goedkoopste pakket vormen extraatjes. In elke hogere prijsklasse neemt de waarde van de producten uiteraard toe. De variatie is groot. Van koffie, een kerststol, waardebonnen voor kaas, oliebollen en een knapzak voor het Kabouterpad tot een tegoed voor lingerie, meubels, sportspullen en een wasbeurt voor de auto. In ieder pakket zit bovendien een ‘hart onder de riem armbandje’, een fles prosecco en Soester Knollenbier.

STERKE GEMEENSCHAP Voor Thijs Duindam en zijn vrouw Esther is het ook wel degelijk een alternatieve bron van inkomsten nu een deel van hun activiteiten stilligt. ,,Deze situatie overkomt je, dat bedenk je niet”, verzucht hij. Waar restaurants, waaronder de brasserie van De Soester Duinen, gemiddeld best een redelijke zomer hebben gedraaid, bleven zij voor hun bijeenkomsten en catering voor groepen last houden van de beperkingen door corona. ,,In zijn algemeenheid merk ik dat de retail, horeca en de inwoners van Soest elkaar willen helpen”, zegt Duindam. ,Je voelt een bepaalde warmte, het is hier een sterke gemeenschap.” Hij heeft ondertussen ingezet op het afhalen. Tijdens de eerste lockdown beperkte zich dat nog tot een variatie aan carpaccio’s, nu heeft hij dat uitgebreid tot complete menu’s en lunchgerechten. Een druppel op een gloeiende plaat maar: ,,Je moet iets doen en je blijft ermee in beeld bij je vaste gasten.”

Ook Antonio van den Hengel beleeft zware tijden als horeca-ondernemer. Hij biedt naast afhalen ook bezorging aan met zijn Catering Centraal en de Korte Duinen. ,,Tijdens de vorige lockdown hadden we de dinerbonnen bedacht”, vertelt hij. ,,Nu wilden we weer iets anders aanbieden, om toch wat omzet binnen te halen. En de kracht van deze box is dat de consument voelt dat het zoveel meer waard is dan het kost.”

Bestellingen kunnen ook geplaatst worden via info@soesterbox.nl.

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie