Paleis Soestdijk en landgoed gaan weer open.
Paleis Soestdijk en landgoed gaan weer open. Paleis Soestdijk

Veel activiteiten in en rond Paleis Soestdijk

26 maart 2023 om 08:00 Activiteiten

SOEST/BAARN Van de Dikkie Dik Speurtocht in het park tot de unieke Downton Abbey-ervaring binnen. Het kan allemaal worden gedaan en beleefd in Paleis Soestdijk dat zijn deuren weer opent voor bezoekers. Tot en met 29 mei zijn paleis en landgoed weer toegankelijk, daarna gaan nog enkele buiten-activiteiten door.

Op de etage van het paleis zijn verschillende verschillende exposities ingericht, maar ook knutselen voor de kleintjes en een stallenbezoek op de Parade met antieke koetsen behoren tot de mogelijkheden. De boomgaard en kwekerij kunnen weer bezocht worden vanaf 15 april. Er is een pop-up brasserie van Maison van den Boer in de Oranjerie.

DOWNTOWN ABBEY-GEVOEL

Wie het Downton Abbey-gevoel wil ervaren kan een kans wagen door een kijkje te nemen achter de muren van het paleis. In de personeelsruimtes zijn o.a. de porseleinkamer, telefooncentrale, bloemenkamer en de wijnkelder onder het bordes geopend.
Verschillende Koninklijke zalen zijn ingericht als ‘wunderkammer’ met elk een eigen thema. Zo is in de stuczaal de bijzondere privécollectie van Clementine Bayer-Looman met unieke beschilderde en bewerkte eieren te zien.

KUNSTWERKEN

Stichting Sierk Schröder heeft o.a. drie levensgrote portretten van de Koninklijke Familie beschikbaar gesteld, deze zijn te zien in de Waterloozaal. Uit een privécollectie zijn er werken van M.C. Escher, die voor het eerst getoond worden. Werken van de Porceleyne Fles en koninklijke sleeën zijn te bewonderen in de Leuvenzaal. De Historische Kring Baerne stelt historische stukken tentoon. Antiquair Bert Degenaar en architecturaal antiquair Piet Jonkers richten beiden hun eigen wunderkammer in. Op de Parade zijn het Koetshuis en de Stallen open voor het publiek met koetsen en rijtuigen verzameld door Jan De Nerée tot Babberich, uit de Stichting Rijtuigenmuseum Duinrell.

SPEURTOCHT

Dikkie Dik is jarig en viert dit voorjaar zijn feestje in de tuin van Paleis Soestdijk. Van 5 april tot en met 29 mei is een speurtocht door de koninklijke tuinen uitgezet. Dikkie Dik en veel van z’n vriendjes zijn te vinden over het hele landgoed. Her speurtochtboekje is verkrijgbaar bij de ingang van het paleis. Aan de hand van dit boekje kunnen kinderen op zoek naar de bekende rode kater uit de boeken van Jet Boeke. De speurtocht is dit jaar extra feestelijk omdat Dikkie Dik 45 jaar bestaat. In 1978 verscheen hij voor het eerst op tv en sindsdien heeft hij de harten van peuters, kleuters en ouders veroverd. Dikkie Dik is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.

BOOMGAARD

Van 15 april tot en met 15 oktober zijn de Boomgaard en Kwekerij weer open. De Maaltuin is van 18 mei tot en met 18 juni. In mei en juni kunnen de tuinen van Paleis Soestdijk op een unieke manier worden ontdekt. De voorjaarseditie van De Maaltuin is dit jaar in de Kassen, op het landgoed van Paleis Soestdijk. Bezoekers maken hier op culinaire wijze kennis met de verborgen en bijzondere verhalen van de koninklijke tuinen. De Maaltuin belooft een heerlijke avond uit te worden met lange eettafels in de kassen op het landgoed en een 5-gangen diner, geïnspireerd door de omringende geschiedenis, sfeervolle muziek; een prikkelende en inspirerende beleving op een bijzondere locatie.

Het paleis is in transitie naar de toekomst en zal worden gerenoveerd. Om het paleis toch onder de belangstelling te houden en inkomsten te genereren, heeft de eigenaar besloten het paleis weer tijdelijk open te stellen.
De ticketverkoop van de Dikkie Dik Speurtocht en Lente in de maak! start eind maart. Meer informatie over openingstijden, reserveren, tickets en toegankelijkheid: www.paleissoestdijk.nl.

advertentie
advertentie