Voor het centrale spreekuur bij luchtwegklachten worden door steeds meer mensen mondkapjes gebracht voor de zorgverleners.
Voor het centrale spreekuur bij luchtwegklachten worden door steeds meer mensen mondkapjes gebracht voor de zorgverleners. Foto Janus Visser/BDU

Eerstelijnszorg Soest maakt zich gereed voor opschaling

21 maart 2020 om 13:23 Zorg Coronavirus

SOEST ,,We zijn nog niet aan het opschalen, maar maken ons wel klaar om op te schalen", zegt Eelko Bunte, huisarts in Smitsveen en een van de twee contactpersonen in Soest voor de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio).

Astrid van den Hoek

Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt, stijgt nog elke dag. In de landelijke en regionale zorg wordt hard gewerkt aan passende maatregelen. Opschalen houdt in eerste instantie in dat er meer ruimte wordt gemaakt om patiënten te kunnen zien, zegt Bunte. ,,We kunnen op het centrale punt nu nog volstaan met een middagspreekuur per dag, dit zouden we kunnen uitbreiden naar een hele dag, of twee spreekuren. We hebben dan in ieder geval de beschikking over meerdere onderzoekskamers."

ZORGPLEIN Dit spreekuur voor mensen met luchtwegklachten draait sinds maandag in het Zorgplein aan het Dalplein. Dat centrale spreekuur wordt nu verplaatst naar één van de bestaande huisartsenpraktijken die daarvoor ruimte beschikbaar stelt. Welke praktijk dat is, wil Bunte nog niet bekend maken. ,,Om toeloop te voorkomen", zegt hij. ,,Al kunnen mensen met luchtwegklachten hier sowieso niet zomaar binnenlopen, maar moeten ze zich eerst telefonisch bij hun huisarts melden. Die kan besluiten tot doorverwijzing naar het spreekuur."In het weekend, 's avonds en 's nachts gaat alles via de huisartsenpost. Bunte: ,,Ons spreekuur is alleen voor de dagpraktijk." Op het spreekuur worden geen coronatesten uitgevoerd.

Het regionaal crisiscentrum kijkt naar zaken als persoonsbeschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen en brillen, naar personele bezetting en communiceert landelijk beleid. Bunte liet afgelopen week weten dat er in Soest vooralsnog genoeg beschermingsmiddelen beschikbaar zijn en dat de personele bezetting op orde is. Wel riep hij mensen op mondkapjes en stofmaskers te brengen. De oproep heeft succes, vertelt hij. ,,Sinds gistermiddag is het hele dorp bezig met het ter beschikking stellen van beschermingsmaterialen. Mooi om te merken!"

advertentie
advertentie