Beelden van de opening, verricht door 'blindfluencer' Tjarda Struik (tweede van rechts).
Beelden van de opening, verricht door 'blindfluencer' Tjarda Struik (tweede van rechts).

Kubes exposeert kunst om te zien en te voelen in Slot Zeist

20 september 2023 om 10:00 Zakelijk

Zij zijn aangesloten bij het kunstenaarscollectief van stichting KUBES. Deze landelijk opererende stichting zet zich al 35 jaar in om kunst en cultuur ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperkt zicht. Deze bijzondere expositie zet de lustrumviering luister bij. Struik, zelf slechtziend, was onder de indruk van de expositie, waar niet alleen veel te zien is maar waar de meeste kunst ook met de handen gevoeld kan worden.

ZEIST ‘Blindfluencer’ en aspirant-burgemeester van Leiderdorp, Tjarda Struik (Nu nog raadslid in Zeist) opende onlangs de jubileumexpositie van KUBES in Slot Zeist. Tot en met 29 oktober zijn daar werken te zien van 27 blinde en slechtziende kunstenaars.

De kunst in Slot Zeist mag normaal gesproken alleen bekeken worden, nu er ook gevoeld kan worden krijgt de kunst een extra dimensie. Dat maakt deze expositie juist ook voor mensen zonder visuele beperking extra spannend om te bekijken, omdat ze hier zien en voelen kunnen combineren.

TACHTIG WERKEN

Op de expositie zijn tachtig werken te zien. Een groot aantal is ook te koop. De werken zijn zowel ruimtelijk als in het platte vlak en bestaan uit verschillende materialen. Van installaties tot beeldhouwwerken en van schilderijen tot papierkunst. De exposerende kunstenaars zijn in de weekenden regelmatig zelf aanwezig om bezoekers te woord te staan. De makers vertellen over hun drijfveren en er draait ook een korte film over stichting KUBES. Het wordt duidelijk dat, waar de visuele waarneming van de buitenwereld tekort schiet, de innerlijke verbeeldingskracht vaak des te groter is. Om een inkijkje te geven in hun belevingswereld kan de bezoeker een ‘ervaringsbril’ opzetten om de kunst ook met beperkt zicht te ervaren.

OPENINGSTIJDEN

De expositie is te zien van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor een hapje en een drankje is men vanaf 10.00 uur welkom in de Orangerie. Een kaartje kost 6 euro voor volwassenen. Meer informatie: www.slotzeist.nl.

De kunstenaars zijn aangesloten bij Stichting KUBES, een ontmoetingsplaats waar mensen met en zonder visuele beperking samen kunst en cultuur ervaren. De stichting faciliteert al 35 jaar de kunstbeleving voor blinden en slechtzienden. Ook de vrijwilligers ervaren een verbreding van hun horizon.

advertentie
advertentie