Recyclingcoaches Antoinette Wassenaar (l) en Daisy de Koster.
Recyclingcoaches Antoinette Wassenaar (l) en Daisy de Koster. RMN

RMN altijd dichtbij de inwoners

Zakelijk

REGIO De één werkte drie jaar als chauffeur/belader op een vuilniswagen bij Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) en de ander liep anderhalf jaar achter de wagen om containers te legen. Recyclingcoaches Antoinette Wassenaar en Daisy de Koster hebben hun sporen verdiend in de afvalbranche. Al spreken ze liever over grondstoffen dan over afval. 

,,Veel grondstoffen worden schaars. Het levert ons dus veel op om ons afval goed te scheiden. Zo wordt van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) compost gemaakt en levert het biogas en warmte op”, zegt Antoinette. ,,Als recyclingcoach help ik inwoners met het correct scheiden van hun afval. We controleren regelmatig de containers om te zien of er geen verkeerd afval bij zit. Regelmatig vinden we grijze zakken in de groente-, fruit- en tuinafval (GFT) container. Dan is het wel goed gescheiden, maar is de zak niet composteerbaar. Meestal doen inwoners dit niet moedwillig, maar kennen ze de afvalscheidingsregels niet goed. Wanneer ik uitleg dat door verkeerd afval uit één container een hele lading afgekeurd kan worden en waardevolle grondstoffen alsnog verloren gaan, begrijpen inwoners waarom we dit doen.”

,,Een groot deel van ons werk bestaat uit voorlichting geven”, vervolgt Daisy. ,,Dat doen we niet alleen in de wijk, maar ook aan scholen. Wij bezoeken hen, maar krijgen ook regelmatig basisschoolklassen op bezoek op onze recyclingstations. Daar krijgen ze een rondleiding en uitleg over de verschillende grondstoffen en het hergebruik hiervan.”

Wat maakt hun werk zo leuk? ,,De gesprekken die je hebt met inwoners, het is fijn om mensen te helpen.”

https://www.rmn.nl/, telefoon 0900-6039222

advertentie