Vorig jaar stelde D66 Kamervragen over de veiligheid van de steeds populairder wordende speed-pedelec.
Vorig jaar stelde D66 Kamervragen over de veiligheid van de steeds populairder wordende speed-pedelec. Pixabay

Speed pedelecs razend populair in de provincie Utrecht

28 augustus 2020 om 05:00 Verkeer en vervoer

SOEST Speed-pedelecs worden steeds populairder. Begin april telde ons land ruim 21 duizend van dit soort snelle elektrische fietsen. Dat zijn er bijna een kwart meer dan een jaar eerder, toen er zo’n 17 duizend geregistreerd stonden. Ook in Soest groeide het aantal met vergelijkbare cijfers. Dat blijkt uit cijfers van de RDW.

Bunnik is de speed-pedelechoofdstad van Nederland. Afgezet tegen het aantal inwoners telt de Utrechtse gemeente relatief de meeste pedelecs. In Noord-Holland steeg het aantal pedelecs met meer dan dertig procent het hardst, maar afgezet tegen het aantal inwoners zijn pedelecs vooral populair in de provincie Utrecht.

OUDEREN Volgens het CBS zijn speed-pedelecs vooral in trek zijn bij ouderen en mensen van middelbare leeftijd. Vorig jaar was twee op de drie pedelec-bezitters tussen de 45 en 65 jaar oud. Jongeren kopen ze nauwelijks.

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding.)


GEVAAR Vorig jaar stelde D66 Kamervragen over de veiligheid van de steeds populairder wordende speed-pedelec. Onder andere het verschil in snelheid - pedelecs rijden flink harder dan elektrische fietsen, maar langzamer dan auto’s - speelt hierbij een rol. Over de verkeersveiligheid en ongelukken met de speed-pedelec is nog maar weinig bekend. Verkeersinstituut SWOV doet hier momenteel onderzoek naar en laat desgevraagd weten dat de resultaten van dit onderzoek eind dit jaar worden verwacht. 

advertentie
advertentie