Afbeelding
pixabay

Soesterbergse ‘jihadbruid’ Angela B. blijft voorlopig in de cel

6 april 2021 om 14:07 Rechtbank

SOESTERBERG (ANP) - De 25-jarige Angela B. uit Soesterberg, die onder meer wordt verdacht van deelname aan terreurorganisatie IS, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten, tijdens een eerste openbare zitting in de strafzaak tegen B. Zij reisde in 2014 af naar het strijdgebied in Syrië en bleef daar tot november vorig jaar, toen zij zich met haar zoontje meldde bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.

B. is tijdens haar verblijf in Syrië met drie IS-strijders getrouwd geweest. In elk geval een van hen is gesneuveld, een ander zit gevangen. Een van de mannen zou betrokken zijn geweest bij het ontvoeren van westerse journalisten en hulpverleners. Een ander zou hebben meegewerkt aan de productie van executievideo’s. Een van de video’s betrof de gruwelijke executie van een Jordaanse piloot. Hij werd levend verbrand in een kooi.

B. zat sinds de val van het kalifaat van Islamitische Staat vorig jaar in het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Haar 3-jarige dochter overleed daar, nadat zij tijdens de vlucht uit het strijdgebied was geraakt door een granaatscherf.

Het Openbaar Ministerie meent dat B. is afgereisd ,,met ideologische motieven” en andere vrouwen heeft geprobeerd aan te zetten hetzelfde te doen. B. zei tegen de rechtbank dat zij ten tijde van haar vertrek naar Syrië ,,niet stabiel” was. ,,Ik was een dom gansje, dat de gevolgen niet kon inzien.” In de periode voor haar reis had B. zich tot de islam bekeerd. Ze zegt dat ze van meet af aan heeft geprobeerd weer weg te komen. ,,Ik heb niet bij IS gehoord.”

Volgens de rechtbank was juist de lange duur van haar verblijf in het strijdgebied een van de redenen B. voorlopig in de cel te houden. Ook berichten op sociale media wijzen op het aanhangen van het gedachtegoed van IS. Zo postte B. op Facebook dat het goed is dat de Amerikaanse journalist James Foley was onthoofd.

De rechtbank bepaalde dinsdag tevens dat ook ‘jihadbruid’ Audrey C. uit Den Haag voorlopig vast blijft zitten. Ook zij verbleef jarenlang in het strijdgebied, was getrouwd met een Belgische strijder en kreeg drie kinderen. Haar zaak staat los van die tegen Angela B. C. zegt dat zij slechts in het kalifaat heeft gewoond en niet heeft deelgenomen aan of betrokken was bij de gewapende strijd.

De volgende zitting in beide zaken is op 24 juni.

advertentie
advertentie