Afbeelding
Foto: Getty Images

Restaurant beginnen in Soest? Check deze tips

14 november 2023 om 17:19 Partnercontent

Een groot deel van de mensen die al in de horeca werkt, heeft de grote droom om ooit zelf een restaurant, lunchroom of koffiezaak te beginnen. Ze zien zichzelf al helemaal ergens in een mooi pand in Soest zitten met hun eigen zaak. Maar: net als bij andere ondernemingen vergt het de nodige voorbereiding om een restaurant te beginnen.

Denk alleen al aan de vele bezoekjes aan de horeca groothandel en het vinden van een geschikt pand voor je restaurant. En: hoe zorg je ervoor dat jouw plek een echt succes wordt? In dit artikel hebben we een paar handige tips voor je verzameld die je kunt gebruiken bij het starten van een restaurant.

Inschrijving bij Kamer van Koophandel is verplicht voor ondernemers
Wanneer je begint met ondernemen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat is verplicht. Iedere ondernemer die geld verdient met zijn of haar bedrijf, dus ook in het geval van een restaurant, moet zich inschrijven. Met je inschrijving krijgt je onderneming direct een plekje in het handelsregister en komen je zakelijke gegevens automatisch terecht bij de Belastingdienst. Inschrijven bij de KVK kost je eenmalig 75 euro (2023) en daarna niks meer. Extra tip: verzin voordat je naar de KVK gaat al een goede pakkende naam voor je restaurant in Soest, zodat je je daarmee kunt inschrijven.

Op zoek naar een mooie locatie voor je restaurant in Soest
Wat uiteraard ook niet mag ontbreken, is een goede locatie voor je restaurant. Het liefst zorg je voor een plekje ergens in het centrum van Soest, als dat te vinden en beschikbaar is. Er is de laatste jaren in ieder geval in heel Nederland sprake van leegstand, dus met dat in je achterhoofd kun je je zoektocht beginnen. Wellicht vind je ook wel iets buiten het centrum wat je aanspreekt. Let in ieder geval goed op de ruimte die je mogelijk hebt en op wat er in het bestemmingsplan staat over de locatie. Mag je er een restaurant openen? Dit kun je controleren bij de gemeente Soest.

Denk aan handige apparatuur dat je nodig kunt hebben
Een goede locatie is niet het enige dat je nodig hebt om een restaurant te runnen. Om eten te kunnen bereiden, heb je een compleet ingerichte keuken nodig. Het is afhankelijk van het soort restaurant dat je begint wat je zoal nodig hebt. De basis zal in ieder geval bestaan uit grote koelkasten, vriezers, een lange werktafel, een grillplaat, genoeg ruimte om te bakken en te koken en ga zo maar door. Daarnaast kunnen andere apparaten handig zijn, zoals vacumeermachines, broodroosters, een frietsnijder en een gehaktmolen. Kijk dus goed wat je denkt nodig te hebben en investeer vooral in echt goede apparaten voor je restaurant.

Investeer in goed personeel maar ga niet voor overgekwalificeerd
Het is daarnaast belangrijk om vanaf het begin goed personeel in dienst te hebben. Je kunt immers niet alles in je eentje doen. Goede, lieve en aardige werknemers maken of breken een restaurant. Wat wel goed is om te weten, is dat je vanaf de start niet meteen moet gaan voor overgekwalificeerd personeel. Natuurlijk moet je ook geen ondergekwalificeerde mensen aannemen, maar de kans is groot dat je vanaf het begin nog geen grote ruimte hebt voor mensen om door te groeien. Overgekwalificeerde werknemers zullen het dan al gauw ergens anders gaan zoeken. Ga daarom liever voor goed personeel dat nog met je mee kan groeien in jouw tempo.

Neem de tijd om de boel mooi in te richten
Nog even over de inrichting van je restaurant: de keuken is niet het enige dat moet worden ingericht. Het restaurant zelf heeft ook een fraai interieur nodig. Ga voor een interieur dat goed past bij je menukaart en het soort restaurant. Een Franse kaart nodigt uit voor een romantisch en stijlvol interieur, terwijl een restaurant waar tapas worden geserveerd eerder kleurrijk en vol is. Neem de tijd om de boel mooi in te richten en schakel als het nodig is een expert op het gebied van interieur in. Je personeel is een groot onderdeel van je visitekaartje, maar de looks van je horecagelegenheid natuurlijk ook.

Geld lenen voor je restaurant? Hier moet je op letten
Nu vraag je je tot slot misschien af hoe je bovenstaande zaken allemaal gaat bekostigen. Simpel: door voordat je begint voor een langere tijd gespaard te hebben of door ergens extern geld te vragen of te lenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van crowdfunding, waarbij je aan mensen om je heen vraagt om wat te doneren in ruil voor een cadeautje of korting wanneer het restaurant geopend is. Wil je meer zekerheid op het krijgen van geld, dan is het aan te raden om een lening af te sluiten. Een zogeheten banklening is voor de meeste ondernemers in de horeca de meest gekozen optie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie