Afbeelding
Studeren

Studeren in Canada of de VS: visum nodig?

17 juni 2021 om 12:55 Partnercontent

Uit een studie die in 2019 werd uitgevoerd kwam naar voren dat Canada momenteel het op twee na hoogste aantal internationale studenten ter wereld heeft. De enige landen die nog meer buitenlandse studenten ontvangen zijn de Verenigde Staten en Australië. In totaal heeft Canada meer dan 600.000 internationale studenten die aan de verschillende onderwijsinstellingen studeren. In de afgelopen tien jaar is het aantal buitenlandse studenten dat in Canada studeert bijna verdrievoudigd. Om in het buitenland te gaan studeren is natuurlijk veel voorbereiding nodig. Eén van deze voorbereidingen, en misschien wel de belangrijkste, is het op orde krijgen van de juiste documenten.

Heb ik een visum nodig om in Canada te studeren?

Niet per se. Nederlandse of Belgische studenten kunnen een eTA Canada aanvragen, onder voorwaarde dat het verblijf in Canada niet langer dan zes maanden duurt. Studenten die van plan zijn om minder dan zes maanden in Canada te studeren, kunnen dus de lange en ingewikkelde procedure voor een studievergunning omzeilen en in plaats daarvan gewoon een eTA aanvragen. Het eTA is goedkoper en gemakkelijker en sneller aan te vragen, maar biedt wel beperkte mogelijkheden ten opzichte van het visum voor Canada, Met een eTA is het bijvoorbeeld niet toegestaan om in Canada te werken. Dit geldt ook voor bijbanen op de campus. Om naast de studie te mogen werken is een speciale studievergunning of werkvergunning vereist. In het geval dat de studie langer dan zes maanden duurt, is ook een studievergunning benodigd. Meestal wordt deze automatisch met een geldig eTA Canada uitgegeven.

Kan ik Canada tijdelijk verlaten tijdens mijn studie?

Ja, dat kan zonder problemen. Het land verlaten en terugkeren kan zo vaak als men wilt. De enige vereiste is dat het eTA Canada nog steeds geldig is wanneer men terugkeert naar Canada om de studie voort te zetten. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de studievergunning nog geldig is, maar dat het eTA is verlopen. In dat geval moet men het eTA persoonlijk verlengen voordat er weer naar Canada kan worden gereisd.

Een eTA Canada aanvragen

Het voordeel van het aanvragen van een eTA is dat het sneller en goedkoper is dan een standaard visum. Om een eTA aan te vragen hoeft men alleen maar het online aanvraagformulier in te vullen, wat over het algemeen niet langer dan vijf tot tien minuten duurt. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt dit automatisch verwerkt in de databases van de Canadese immigratiedienst en de luchtvaartmaatschappijen. Aan de hand van het paspoort kan de douane vervolgens controleren of de reiziger in het bezit is van een geldig eTA.

Kan ik zonder visum in de Verenigde Staten studeren?

In het geval van de Verenigde Staten ligt dit iets anders. Met een ESTA voor Amerika mag alleen een korte recreatieve opleiding gevolgd worden, zoals een tweedaagse kookles tijdens een vakantie. Buitenlandse studenten die ingeschreven staan bij een erkende Amerikaanse onderwijsinstelling moet een F-visum aangevraagd worden. Studenten die lessen willen gaan volgen in het beroeps- of technisch onderwijs dienen een M-visum aan te vragen. Met deze visa mogen niet enkel de studenten zelf naar de Verenigde Staten reizen, maar ook hun eventuele echtgenoten of kinderen.

Visum voor studie in Amerika aanvragen

Om een visum voor Amerika aan te vragen moet een bezoek aan de Amerikaanse ambassade of het consulaat gebracht worden. Na het invullen van het DS-160 formulier kan hier een afspraak voor worden gemaakt. Tijdens deze afspraak zal een interview afgelegd moeten worden, moeten twee recente pasfoto’s ingeleverd worden samen met het ingevulde visumaanvraagformulier en een bewijs van ziektekostenverzekering, een bewijs van voldoende financiële middelen en een bewijs dat de reisplannen aantoont (zoals vliegtickets en een brief van de universiteit). Daarnaast moeten reizigers in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van vertrek.

Moet ik ook een ESTA aanvragen?

Als het visum eenmaal is goedgekeurd, is een ESTA aanvragen meestal niet meer nodig. Alleen als er behalve voor de studie ook nog voor een ander doel naar Amerika gereisd wordt dan waarvoor het visum is toegekend, moet er alsnog een ESTA aangevraagd worden.

advertentie
advertentie