Afbeelding
Foto: Getty Images

Geen lerarenopleiding? Je kunt alsnog aan de slag in het onderwijs

7 februari 2024 om 13:34 Partnercontent

Stel je voor: je hebt altijd al een passie gehad voor het onderwijs, maar om verschillende redenen heb je nooit de kans gehad of gepakt om een lerarenopleiding te volgen. Betekent dit automatisch dat je de droom om voor de klas te staan moet opgeven? In dit artikel vertellen we je meer hierover!

Kun je zonder diploma werken als leraar?
Het korte antwoord is nee, je kunt niet zomaar voor de klas staan zonder de vereiste papieren. Verschillende onderwijsniveaus vragen om specifieke kwalificaties. Maar maak je geen zorgen; je hoeft niet terug naar de schoolbanken voor een volledige opleiding. Er bestaat namelijk een alternatief: het zij instroom onderwijs. Dit traject biedt de mogelijkheid om, ondanks een gebrek aan formele onderwijsachtergrond, toch als leraar aan de slag te gaan.

Wat is een zij-instroomtraject?
Met een zij-instroomtraject kun je een carrière starten in het onderwijs, zonder de langdurige vooropleiding die normaal gesproken vereist is. Het biedt de kans om direct betaald aan de slag te gaan en is niet exclusief voor het onderwijs; het kan ook van toepassing zijn op mensen die vanuit de ene sector willen over stappen naar een andere, maar niet de opleiding hebben. Het traject omvat meestal een combinatie van werken voor de klas en één dag per week theoretische scholing.

Zij-instromers komen goed van pas
Momenteel kampt het onderwijs met een aanzienlijk tekort aan leraren, en zij-instromers zijn dan ook meer dan welkom. De diversiteit aan ervaringen die zij met zich meebrengen, is alleen maar een verrijking voor het onderwijs. Sterker nog, om het lerarentekort op te lossen, moeten er wel mensen uit andere sectoren over komen stappen. De afgelopen jaren is gebleken dat de lerarenopleidingen gewoon niet genoeg mensen aanleveren.

Bedenk of je er geschikt voor bent
Voordat je enthousiast besluit om de sprong te wagen, is het belangrijk om te overwegen of je geschikt bent voor het zij-instroomtraject. Niet alleen moet je controleren of je over de juiste papieren beschikt om aan het traject te beginnen, maar ook of je bereid bent de toewijding te tonen die nodig is. Het traject  betekent namelijk meestal drie tot vier dagen per week praktijkervaring opdoen, gecombineerd met één dag theorie. Het is belangrijk om bij jezelf na te aan of je de commitment hebt om deze uitdaging aan te gaan.

In het onderwijs is er een groot tekort aan personeel en zij-instromers zijn essentieel om dit tekort op te lossen. Dus, als je altijd al hebt gedroomd van een carrière in het onderwijs, laat het ontbreken van een traditioneel diploma je dan niet ontmoedigen. Met een zij-instroomtraject kun je als nog gewoon aan de slag als docent!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie