Afbeelding
Foto Unsplash

Letselschade als gevolg van een verkeersongeluk

31 januari 2024 om 12:41 Partnercontent

U rijdt op de fiets naar het werk als u plotseling van links aangereden wordt door een auto. Of u staat stil voor het zebrapad als u van achteren aangereden wordt door een motorvoertuig die u te laat opmerkt. Indien u bij dit ongeluk gewond raakt of hieraan klachten overhoudt, dan is er sprake van letselschade. Een letselschade advocaat kan u helpen bij het verhalen van deze schade, zoals een letselschade advocaat in Rotterdam als u daar aangereden bent.

Wat te doen na een aanrijding?

Bent u aangereden? Dan kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding indien de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Bijvoorbeeld bij een kettingbotsing op een frontale aanrijding omdat iemand op de verkeerde weghelft rijdt. 

In het geval van een aanrijding, dient u als verkeersslachtoffer te bewijzen dat de tegenpartij een verkeerfout heeft gemaakt en dus aansprakelijk is voor uw letselschade. Dit is namelijk een vereiste voor het verkrijgen van een letselschadevergoeding. Uw letselschade advocaat in Den Haag na een ongeluk in deze stad heeft dan ook informatie van u nodig.

Om te kunnen bewijzen dat de andere verkeersdeelnemer aansprakelijk is voor uw letselschade, wordt het volgende geadviseerd:

  • Vul na een aanrijding altijd een schadeformulier in. Vaak wordt dit alleen gedaan bij een auto ongeluk. U kunt echter ook bij een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent een schadeformulier invullen. Een ingevuld en ondertekend schadeformulier is namelijk een dwingend bewijsmiddel
  • Onderzoek of er personen zijn die het ongeluk hebben zien gebeuren. Indien deze mensen er zijn, vraag dan of ze een getuigenverklaring af willen geven
  • Maak zoveel mogelijk foto’s van de bij het ongeluk betrokken voertuigen en uw letsel. Hiermee bewijst u dat u bent aangereden door de tegenpartij en welke impact de aanrijding voor u heeft gehad.
  • Ga met uw letsel altijd langs een arts en laat uw klachten en beperkingen noteren in uw huisartsenjournaal. Dit is met name belangrijk bij niet objectiveerbaar letsel zoals nekklachten, hoofdpijnklachten en rugklachten.

Wie is schuldig bij een aanrijding?

U heeft dus alleen recht op een letselschade vergoeding als de tegenpartij schuldig en aansprakelijk is voor uw letselschade. Maar hoe weet je nu wie schuldig is bij een ongeluk?

Wie schuldig is bij een aanrijding valt af te lezen van diverse wettelijke bepalingen. De belangrijkste zijn artikel 5 Wegenverkeerswet en artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. 

Artikel 5 Wegenverkeerswet luidt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.” In het geval van geen voorrang verlenen of bumperkleven is het dus de persoon die dit gedrag vertoont die schuldig is aan een ongeluk.

Artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstegels luidt: “De bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.” Dit wetsartikel ziet met name op een aanrijding van achteren en bepaald dat in principe het achterste voertuig schuldig is aan de aanrijding.

Bent u aangereden? Neem bovenstaande tips dan in aanmerking, het vergroot uw kansen op een succesvolle letselschadeclaim.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie