Trainen op zomerijs in Thialf
Trainen op zomerijs in Thialf Glenn Wassenbergh en Neeke Wassenbergh-Smit

Schaatsster Liotte Smits maakt overstap naar Team FrySk

5 september 2022 om 13:54 Overig Deel je nieuws

De 21 jarige Soester schaatsster Liotte Smits rijdt komend seizoen bij de ambitieuze opleidingsploeg Team FrySk. Dit team wordt begeleid door de zeer ervaren sportinstructeur en schaatstrainer Siep Hoekstra en voormalig topschaatser Bob de Jong (Olympisch goud op de 10.000 m in Turijn). In deze ploeg traint Liotte met een aantal dames met top 10 klasseringen op het NK allround. “Voor mij biedt de ervaring en de snelheid van deze meiden een uitgelezen kans om mij te verbeteren en zo te ontdekken hoe dicht ik de top kan benaderen”, aldus Liotte.

Vanaf begin mei wordt hard getraind ter voorbereiding op het winterseizoen: op skeelers, in het krachthonk en op de fiets. En terwijl buiten de temperaturen tot boven de 30 graden opliepen, werden er in augustus in Thialf alweer vele rondjes op het zomerijs getraind. In september staan er voor Liotte nog 2 (fiets)trainingskampen op het programma en eind september reist de ploeg voor 10 dagen af naar de supersnelle ijsbaan in het Duitse Inzell. Terug in Nederland wordt er in schaatsland weer gestreden om de prijzen. Liotte stelt zich onder andere ten doel goede klasseringen te behalen bij de Holland Cup, een landelijke competitie voor de  Nederlandse (sub)top. Ze weet dat ze daarvoor haar persoonlijke records flink zal moeten aanscherpen. Die uitdaging gaat ze maar al te graag aan.

De overstap naar Team FrySk volgt na 14 jaar schaatsplezier bij Schaats- en Skeelervereniging Eemland. Liotte begon op haar zevende als jeugdlid en pendelde wekelijks met een touringcar vol jonge schaatsers naar De Vechtsebanen. Het speelse jeugdschaatsen maakte na enkele jaren plaats voor het serieuzere wedstrijdschaatsen bij de junioren. “Met name de intensieve begeleiding van clubtrainers Babette Berkelaar en Carl Verheijen heeft de afgelopen jaren een enorme impuls gegeven aan mijn ambitie, conditie en techniek” licht Liotte toe. “Maar om beter te worden moet ik kunnen trainen met meiden die (nu nog ;-)) sneller zijn dan ik. Team FrySk is daarom een geweldige stap voor mij”. 

Afscheid nemen van SSV Eemland doet na al die jaren wel een beetje pijn. Maar Liotte blijft lid van de vereniging en waarschuwt dat ze nog niet van haar af zijn. Komend seizoen wil ze graag haar clubkampioenschap bij de dames verdedigen. Ook wil ze een aanval doen op de clubrecords van Sanne Delfgou, een SSV Eemlander die zich in de jaren 2008-2009 wist te mengen in de Nederlandse schaatstop. “Ik houd jullie op de hoogte van mijn ontwikkelingen in het hoge noorden”, belooft Liotte de lezers van de Soester Courant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie