Ondergrondse reparaties zonder dat de straat wordt opengebroken.
Ondergrondse reparaties zonder dat de straat wordt opengebroken. pixabay

Deze zomer reparaties aan Soester rioolstelsel

Overig

SOEST In verschillende straten in Soest vertonen delen van het riool gebreken. Dat is vastgesteld tijdens controles. In de periode juni tot en met september laat de gemeente het ondergrondse stelsel repareren.

Als voorbereiding voor het herstel van de gebreken gaat het Belgische bedrijf Kumpen de betreffende riooldelen schoonmaken en controleren. Dat gebeurt in juni en juli. Na de controle herstelt Kumpen de gevonden problemen. De medewerkers renoveren de rioleringen van binnenuit. Dit gebeurt met een kous die ze in het riool aanbrengen. Op die manier is het niet nodig om de straat open te breken.

VERKEER Het verkeer kan volgens de gemeente, opdrachtgever van de klus, tijdelijk last hebben van de werkzaamheden. De vrachtauto’s die reinigen en renoveren staan midden op straat of op het fietspad. De verblijftijd boven de put kan uitlopen van een half uurtje tot één werkdag. Werkzaamheden in drukke straten worden buiten de spits en onder begeleiding van verkeersregelaars uitgevoerd.

Ook ter hoogte van het BP-station aan de Koningsweg moet het riool worden gefikst. Tijdens het werk is de weg in beide richtingen afgesloten. Dat zal in de nachtelijke uren zijn. Het verkeer wordt dan omgeleid.

INWONERS Meestal merken inwoners weinig tot niets van de werkzaamheden, zegt de gemeente op basis van eerdere werkzaamheden aan de riolering. ,,Men kan het toilet en de douche gewoon gebruiken”, aldus een woordvoerder. Om een grote hoeveelheid afvalwater te voorkomen vraagt de aannemer om tijdens het renovatiewerk geen wasmachine, vaatwasser of ligbad te gebruiken. Omwonenden bij wie in de straat wordt gewerkt, worden vooraf geïnformeerd.

Tijdens de reinigingswerkzaamheden is het mogelijk dat bij wastafels of gootstenen wat water opborrelt. Dit ontstaat door luchtverplaatsingen in het hoofdriool. Hierdoor kan soms geuroverlast ontstaan.

TIPS Laat bij geuroverlast even leidingwater door de wastafel, gootsteen of douchebak stromen. Houd op het moment van de reinigingswerkzaamheden het deksel op de WC gesloten.

advertentie