Afbeelding

Één avond vervangt Wybe Kooijmans dirigent Anthony Scheffer

8 april 2022 om 00:45 Overig Deel je nieuws

Woensdagavond werkte koorrepetitor van Concertkoor Baarn Wybe Kooijmans aan Bruckners ‘Requiem in d-mineur’, een stuk dat op het voorjaarsconcertprogramma op 7 mei staat. Vaste dirigent Anthony Scheffer was afwezig vanwege de generale repetitie van Bachs Matthäus Passion die hij dit weekend gaat uitvoeren in Hilversum, Bilthoven en Amsterdam.

Voor de koorleden was het extra effectief repeteren want er was tijd om aan de moeilijke passages te werken. Kooijmans moest het stuk een paar maanden geleden ook instuderen. “Hoewel ik van Bruckner houd en veel van zijn muziek ken, kende ik dit werk helemaal niet. Dus is het ook voor mij een première.”

Veel componisten schreven vaker een requiem. Bruckner schreef zijn Requiem in 1849 ter nagedachtenis aan een kennis, Franz Sailer.

Kooijmans: “Het is een niet te lang requiem. Bijzonder is een zekere invloed van de klassieke tijd in dit stuk. Voor een koor is het niet super ingewikkeld behalve de fuga ‘Quam olim’ die wat lastiger is. Die is nu gelukkig bekend bij het koor maar moest afgewerkt worden. Wat helpt is een korte uitleg over de fuga zodat de leden meer begrip krijgen over hoe het stuk is samengesteld is: bijvoorbeeld de thema’s per stem, de herhaling van melodieën en de canonische inzetten aan het eind. Gelukkig schrijft Bruckner nergens tegen de stem; het is dus vrij makkelijk in te studeren.”

Het voorjaarsconcert ‘Muziek uit Wenen’ wordt uitgevoerd op zaterdag 7 mei, om 16.00 uur in De Open Hof te Soest. Behalve Bruckners Requiem staat Jan Dismas Zelenka’s De Profundis (met drietal bassolisten in het openingsdeel) en Mozarts Ave Verum op het programma.

Voor verdere informatie: https://www.concertkoorbaarn.nl/concertagenda/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie