De kinderen van de zomerschool in Soest waren ook actief bij atletiekvereniging Pijnenburg.
De kinderen van de zomerschool in Soest waren ook actief bij atletiekvereniging Pijnenburg. Janet Schutte

‘Olympische’ zomerschool

2 augustus 2021 om 09:33 Overig

Kinderen leren, lachen en sporten in hun vakantie

SOEST Voor de tweede keer op rij was er ook deze zomer een zomerschool in Soest. 25 kinderen van 6 tot en met 12 jaar kwamen in hun zomervakantie twee weken naar school om extra te oefenen met de Nederlandse taal. En ze leerden ook andere dingen, in de geest van de Olympische Spelen.

De zomerschool vindt plaats van 22 juli tot en met 3 augustus. Er deden kinderen aan mee van de basisscholen de Egelantier, Waterink, Achtbaan en Tweede en Derde Van der Hucht. Janet Schutte van de Egelantier organiseerde de zomerschool en draaide zelf het programma in elkaar. Ze kijkt nu al heel tevreden terug. ,,Het was echt ontzettend leuk. De kinderen zijn dolenthousiast, ook over de gastsprekers. En ze leren tegelijkertijd heel veel. Zo lezen ze elke dag drie kwartier, dat is natuurlijk veel meer dan dat ze thuis doen.”

BOEKENJACHT Het doel was om tijdens de lange zomervakantie geen terugval te krijgen in hun taal- en leesniveau en de leesbevordering te stimuleren. Daarnaast was het voor kinderen die niet op vakantie gaan, een inspirerende, plezierige én leerzame tijdsbesteding van de vrije weken.

Dit jaar stond de zomerschool in het teken van het thema ‘de Olympische Spelen’. Het programma van de zomerschool combineert taal, woordenschat en lezen met sportieve en sociale activiteiten. Zo werd er dagelijks met de groep een informatieve tekst over een Olympisch onderwerp behandeld. Daarnaast hebben de kinderen tijdens een boekenjacht in de bibliotheek ook nog zelf een boek uitgezocht om te lezen tijdens de zomerschool. De kinderen konden hun energie volop kwijt tijdens sportieve activiteiten, waaronder freerunnen, schermen, capoeira, atletiek en dansen. 

VOETBALSTRIPTEKENAAR Tijdens de zomerschool zijn er verschillende gastsprekers langsgekomen. Voetbalstriptekenaar Rudi Jonker leerde de kinderen striptekenen en Paralympisch kampioen Marijke Roest inspireerde de kinderen met haar verhaal. Ook voor het lichaam en gezondheid was extra aandacht. Een sportfysiotherapeut leerde de kinderen over de spieren, wat een hart doet en demonstreerde hoe je een hartslag kan meten. Een sportdiëtist vertelde over het belang van gezond eten en maakten samen met de kinderen lekkere, gezonde smoothies.

De Olympische gedachte stond centraal tijdens de zomerschool. Belangrijke Olympische waarden als excelleren, vriendschap en respect vormden dan ook een rode draad in het programma. In de groep stimuleerden de leerkrachten samenwerken, doorzetten, oefenen en trainen. Dat geldt zowel voor het presteren in taal en lezen als voor het presteren in sport. De kinderen deden enthousiast mee, werkten hard en sportten fanatiek. 

In de geest van de Olympische gedachte werkten leerkrachten, onderwijsassistenten, verenigingen en organisaties samen om de zomerschool tot een succes te maken. Waaronder turnvereniging de Springbokken, Atletiekvereniging Pijnenburg, Schermvereniging Vivas, de bibliotheek en Balans.

advertentie
advertentie