Soest laat de gemeentelijke eiken bespuiten.
Soest laat de gemeentelijke eiken bespuiten. Gemeente Soest

Soest start preventieve bestrijding eikenprocessierups

20 april 2022 om 14:06 Natuur en milieu

SOEST De gemeente gaat in Soest en Soesterberg een begin maken met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Nu het weer warmer wordt en de eikenblaadjes uitlopen, komen de eitjes uit en kan er (ernstige) overlast ontstaan voor mens en dier. 

Als de huid in aanraking komt met de (onzichtbare) haartjes, kan vreselijke jeuk ontstaan. Bij inademing kunnen mens en dier nare klachten krijgen. Dat verschilt per individu.

,,We gaan de eikenbomen langs hoofdwegen, speelplekken en andere plekken waar veel mensen komen preventief behandelen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,De gemeentelijke eikenbomen worden van te voren bespoten met een biologisch middel dat ervoor zorgt dat de rups uitdroogt. Het middel dat gebruikt wordt, Xentari, is behalve voor rupsen niet schadelijk voor mensen, dieren of planten. De behandeling laten we uitvoeren door De Ridder BV uit Soesterberg. Ze gaan de eiken bespuiten. Met deze behandeling kan tussen de 80 en 98 procent van de eikenprocessierups preventief behandeld worden.

BIODIVERSITEIT Naast de actieve preventieve bestrijding is de gemeente ook bezig om de biodiversiteit in de bomen en het bermbestand te vergroten en hierdoor de leefomgeving voor natuurlijke vijanden te vergroten. In de polder hebben vrijwilligers vogelkasten opgehangen om mezen aan te trekken die de eikenprocessierups op eten. Op verschillende plekken wordt dit jaar een anti-eikenprocessierups mengsel ingezaaid. In dit mengsel zitten bloemen en grassen waar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in leven.

MELDING MAKEN Naast de preventieve bestrijding worden in de periode mei tot september de rupsen en nesten weggezogen. Mocht er na de preventieve behandeling nog eikenprocessierupsnesten in een gemeentelijke eik op een drukke plek of hoofdroute zitten dan kunt u dit melden via de website;  www.soest.nl/melding-openbare-ruimte. Het wegzuigen gebeurt gemiddeld binnen vijf dagen na de melding. Soest bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen. Als inwoners in eigen bomen rupsen aantreffen, raadt de gemeente aan om zelf contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf in bestrijding. 

Wat is ook alweer de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen en maken op de stam of de dikkere zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ‘s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren van vooral de inlandse eik). Vandaar de naam ‘eikenprocessierups’. De rups is te herkennen aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

De eikenprocessierups is gemakkelijk te herkennen.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie