Dirigent Astrid Krause en Kamerkoorleden Tourdion hopen op een volle zaal op 15 mei.
Dirigent Astrid Krause en Kamerkoorleden Tourdion hopen op een volle zaal op 15 mei. Jaap van den Broek

Tourdion eindelijk weer podium op

Muziek

‘Concierto de Amor’ wordt groot feest

[SOEST] De koorleden van Tourdion en hun dirigent staan op uitbarsten. Twee jaar heeft Concierto de Amor, dat ze nu eindelijk zondag 15 mei gaan brengen, gerijpt. ,,We gaan tijdens dit concert het leven vieren. We hadden niet kunnen vermoeden toen we begonnen met de voorbereidingen, hoe goed dit programma over de liefde in al zijn vormen zou passen.”


Melissa Hofland

De vreugde straalt er vanaf. Kamerkoor Tourdion leeft nog, en ze zijn de afgelopen twee jaar heel sterk doorgekomen. ,,Begin 2020 leek het er opeens op dat ik zo ongeveer het gevaarlijkste beroep van de wereld heb”, vertelt Astrid Krause, zangeres en dirigent van onder andere dit koor. ,,Het was een angstige tijd. Zingen werd in de ban gedaan, het zou zo ongeveer één van de grootste ‘spreading events’ zijn; samen zingen. Toch lukte het ons de moed erin te houden.”

[ONLINE] Het koor ging online. Koorrepetities via Zoom. Krause: ,,Voor zover mogelijk. Want hoe kun je samen zingen, met de vertragingen van het net? Maar we vonden onze manier om toch met stemvorming, noten leren, het concertprogramma en zingen bezig te zijn. Met één bezoeker die je thuis mocht ontvangen, konden degenen die moesten leren omgaan met Zoom geholpen worden. In zo’n tijd zie je ook de grote verbondenheid tussen de leden. We hebben ook allerlei leuke dingen gedaan. Online borrels, quizjes, en zodra het mocht, samen komen. In tuinen, in de grote zaal van de Heilige Familiekerk Soest op 1,5 meter. Bijzondere belevenissen, maar we hebben er wat van gemaakt, en zijn zo goed op niveau gebleven.”

[LIEFDE] Nu ze echt zeker weten dat het doorgaat, het concert werd meer dan eens verplaatst, wordt het Concierto de Amor omarmd door de leden van Tourdion. ,,Het gaat mooi worden. Met liefde samengesteld, ingestudeerd en straks ook met liefde en passie gebracht. Met onder meer de Misa Criolla van Ariel Ramirez begeven we ons op het pad van de spirituele liefde en aanbidding. Best bijzonder, deze mis werd gecomponeerd toen missen in de eigen volkstaal werden toegestaan, heel lang mocht dit enkel in het Latijn. Dat brengt Zuid-Amerikaanse sferen met zich mee.”

Daaromheen onder meer De Pavane van Gabriel Fauré, Five Hebrew Lovesongs van Whitacre en O mistress mine van K. DeWald. Tenor Emilio Aguilar, accordeonist en pianist Fred Abbingh, violist Jacob Plooij en Grupo Los Criollos verlenen medewerking aan het concert. ,,Muziek uit alle windstreken. Tekstueel waaiert het programma uit over het hele spectrum van het verlangen naar aardse liefde, liefde voor de muziek, een land of een volk en ook de aanbidding in de spirituele liefde. Als koor bekijken we ook de achtergrond van de muziek, zodat we dat zo goed mogelijk kunnen laten doorklinken,” aldus Krause. 

Zondag 15 mei, 15.30 uur, Cultureel Centrum De Rank. Kaarten: 17,50 euro (kinderen 10,00 euro) bij Boekhandel Van de Ven of tourdionsoest@gmail.com of www.tourdionsoest.nl.

Belangstellenden in het koor zijn welkom tijdens de repetities.

advertentie