Een jongere maakt alvast een gereedschapskist klaar.
Een jongere maakt alvast een gereedschapskist klaar. Betuwe Wereldwijd

Gereedschap voor Derde Wereld afgeven bij Probin Soest

29 juni 2021 om 07:00 Maatschappelijk

SOEST Bij Probin aan de Nijverheidsweg kan voortaan gebruikt gereedschap voor het goede doel worden afgegeven. De Soester zaak is nu officieel inzamelpunt voor Stichting Betuwe Wereldwijd die het gereedschap, maar ook afgedankte of overbodige fietsen, computers en naai- en breimachines naar Derde Wereldlanden brengt.

De goederen worden opgeknapt in de werkplaats van Betuwe Wereldwijd in Culemborg door mensen met een rugzakje, zoals autisme of een verstandelijke beperking, vrijwilligers en (langdurig) werklozen.

VAKOPLEIDINGEN De komende vier maanden verzamelt Betuwe Wereldwijd het gereedschap uit Soest speciaal voor de vakopleidingen aan een technische school in de armoedige streek Ruvuma in Zuid-Tanzania, laat Marja Georgiades van de organisatie weten. ,,Ruvuma bestaat voor een groot deel uit onvruchtbaar land, het is moeilijk om er middelen van bestaan te vinden. Voor jongeren zonder beroep is er weinig toekomst. Aan de school zijn opleidingen tot elektricien, loodgieter, automonteur, timmerman, metselaar, metaalbewerker en landbouwer. Het onderwijs in Tanzania is gratis, maar bijkomende kosten voor boeken, schoolmiddelen, schooluniformen en lunches moeten de ouders betalen.”

GEBREK AAN INKOMEN Door gebrek aan inkomen vanwege de coronapandemie kunnen veel ouders deze bedragen niet meer opbrengen. Van het schoolgeld koopt de school gewoonlijk nieuw gereedschap voor de opleidingen. Dat kan nu niet en met te weinig gereedschap komen de lessen in gevaar. In Culemborg gaan de medewerkers gereedschapssets voor de verschillende vakgebieden samenstellen. Met één set kunnen twintig leerlingen tegelijk les krijgen.

Om ook in Soest gereedschap te kunnen inzamelen, is Betuwe wereldwijd een samenwerking aangegaan met Probin aan de Nijverheidsweg. Voor grote spullen kan contact worden opgenomen met Betuwe Wereldwijd, tel. 0345-515640 (op werkdagen).

INFORMATIE Meer informatie over dit project en over de andere projecten van Betuwe Wereldwijd vindt u op www.betuwewereldwijd.nl

advertentie
advertentie