Afbeelding
Johan van Beek

'Soest ideaal met meer winkels en activiteiten'

6 juli 2018 om 06:18 lokaal

SOEST ,,Gedurende een periode van zes jaar woonden we in Spanje, maar we hadden geen goede ervaring en we voelden ons niet tevreden. We besloten om een verandering aan te brengen voor het welzijn van onze familie. Er waren twee opties: terug naar ons land Venezuela of naar ander land verhuizen. En zo begon ons verhaal in Soest."

Mafer Rodríguez

,,Mijn naam is Morángela Manzano de Greven en ik woon al acht jaar in Nederland. Ik kwam samen met mijn drie kinderen en mijn man, en we hebben Soest gekozen omdat hier de ouders van mijn man woonden. We hebben veel zaken van materiële en sentimentele waarde achtergelaten, daarom moesten we een nieuw begin maken."

BEHULPZAAM ,,In vergelijking met mijn integratieproces in Spanje, vond ik het hier makkelijker, hoewel het nog steeds zwaar was, want hier heerst een totaal andere cultuur dan in Spanje en Venezuela. Maar ik vond het erg goed en grappig dat de Nederlandse mensen me begroetten zonder dat ik hen kende, dat ze me altijd probeerden te helpen, ondanks dat ik de taal nog niet goed sprak en ze me vaak niet begrepen. Ik zal nooit de dag vergeten dat ik naar een adres vroeg aan een meneer die op straat liep. Hij begreep mij maar natuurlijk kon ik hem niet verstaan. Hij tekende toen op het bonnetje van de supermarkt hoe ik er moest komen."

LEUKE BAAN ,,Toen ik naar Nederland kwam, wilde ik zo graag een leuke baan hebben, en dat wil ik nog steeds. Om aan een baan te komen, moest ik de taal leren en dat deed ik in anderhalf jaar, hoewel het erg zwaar was, omdat op dat moment mijn kinderen klein waren. In mijn land heb ik als verkoopster, callcenter medewerkster, en verkooppromotor gewerkt en hier in Nederland heb ik heel veel gesolliciteerd en veel geprobeerd maar tot nu toe het lukt niet. Ik geef niet op, want ik wil hier een soortgelijke baan hebben."

WENNEN ,,Omdat ik kinderen heb die hier zijn opgegroeid, moest ik me diep inlaten met Nederlandse cultuur, tradities en gewoontes. In plaats van 's middags warm te eten, wat normaal is voor ons, deden we dat om zes uur. Daar moest ik wel aan wennen. We begonnen nieuwe feesten, zoals Koningsdag en Hemelvaartsdag te vieren, en in plaats van Santa Claus hadden we Sinterklaas. De fiets gebruiken als vervoermiddel was iets totaal nieuws en vreemd voor ons. Het was zwaar om de boodschappen of de kinderen op de fiets naar huis of school te brengen, zelfs als het regende, sneeuwde of hagelde."

FIETSEN ,,Hoewel ik me heb aangepast aan de cultuur, kan ik niet ophouden verrast te worden door bepaalde dingen, bijvoorbeeld hoeveel koffie en thee de Nederlanders drinken, hoeveel fietsen er zijn in Nederland en het feit dat Nederlanders een boot op een fiets kunnen vervoeren, en dat zeg ik omdat ik het zelf heb gezien."

,,Ik geniet van de rust, de charme en van de natuurlijke schoonheid van Soest, maar ik denk dat het meer geschikt is voor senioren dan voor jonge mensen. Persoonlijk denk ik dat Soest ideaal zou zijn als er nog meer winkels, restaurants, leuke activiteiten en een meer jeugdige omgeving zouden zijn. Hoewel ik allang in Soest woon mis ik nog steeds het eten, het weer, de stranden, de landschappen en natuurlijk, mijn familie. Dat zal altijd zo zijn."

PASSIES ,,Ik maak graag gebruik van mijn vrije tijd om dingen te doen waar ik van houd. Mijn passies zijn muziek, dansen en sporten, daarom zumba en sh'bam vind ik ook erg leuk om te doen. Ik wandel graag een uur per dag. Mijn favoriete route is rond de molen, zo kan ik van de rust en van de natuur genieten. Ik geniet van elke dag iets nieuws leren en heb een positieve houding. Ik geloof dat het laatste het leven leuker maakt."

Afbeelding
advertentie
advertentie