Leonora Pennarts pakt onverstoorbaar het cadeau uit van burgemeester Rob Metz: een gravure van de Oude Kerk.
Leonora Pennarts pakt onverstoorbaar het cadeau uit van burgemeester Rob Metz: een gravure van de Oude Kerk. Mathilde van Ravensberg

Oudste Soesterse in EO-documentaire

1 juli 2018 om 06:39 lokaal

SOEST ,,Gewoon doorgaan. Niet omkijken." Het recept om 106 jaar te worden. Leonora Pennarts-Elfferich vertelde het voor de televisiecamera van de EO. De oudste inwoner van Soest wordt gevolgd voor de EO-documentaire 'Het geheim van Methusalem'. De filmploeg was er zaterdag bij toen ze haar verjaardag vierde bij haar schoondochter in Ede. De documentaire is in september te zien op NPO 2.

Mathilde van Ravensberg

Leonora Pennarts glimlacht alleen op de vraag of ze zich nu ook een tv-ster voelt. Om faam lijkt ze zich op haar hoge leeftijd niet meer te bekommeren. Het is een leuke bijkomstigheid die haar ten deel valt omdat ze zo'n respectabele leeftijd wist te bereiken. De jarige is het stralende middelpunt te midden van haar familie in de huiskamer van haar schoondochter. ,,Zo gezellig zo'n verjaardag", vindt ze. ,,Dan zie je iedereen weer eens." De drukte om haar heen deert haar niet. En zenuwachtig is ze al helemaal niet van de grote filmcamera die steeds op haar is gericht.

DISCIPLINE Ook als burgemeester Rob Metz samen met zijn vrouw haar de hand komt drukken, blijft ze vriendelijk lachen en knoopt geanimeerd een gesprekje met hem aan. ,,Ja u bent nu officieel de oudste inwoner van Soest", meldt de burgervader voor de draaiende televisiecamera. De twee babbelen over de ijzeren discipline van Pennarts om iedere dag rond vijf uur op te staan. ,,Ik doe u dat niet na hoor", zegt Metz. ,,U heeft zo wel een lange dag in ieder geval. En wat, doet u geen middagslaapje?" Hij is duidelijk onder de indruk. De cameraploeg van de EO-documentaire heeft de hoogbejaarde vrouw ook thuis in Soest gefilmd. En ze zijn op bezoek geweest bij De Paardenkamp.

VRIENDSCHAP Pennarts is te zien in het laatste deel van de driedelige documentaire 'Het geheim van Methusalem'. Regisseur Sandra-Lobby Poppenk vertelt dat de serie draait om de vraag: hoe kun je gelukkig en zinvol oud worden. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, een veel geziene gast in tv-programma's over het brein, gaat in de serie antwoord geven op die vraag. In het eerste deel spreken ze met mensen die gepensioneerd zijn, deel twee gaat over ouder worden met gebreken en in het laatste deel wordt het geheim van heel oud worden, ontsluierd.

Poppenk kwam mevrouw Pennarts op het spoor via het artikel dat eind vorig jaar in de Soester Courant stond over haar vriendschap met de 98-jarige Roel Groenhof. ,,Die kop 'Prille vriendschap op late leeftijd' viel me op. En toen ik het verhaal las dacht ik: die mevrouw wil ik spreken."

BOODSCHAPJE De 106-jarige Pennarts woont waarschijnlijk sinds 1970 in Soest. Zelf kan ze de data niet helemaal meer reproduceren maar haar schoondochter komt na wat terugrekenen daarop uit. ,,Ik wilde graag ergens wonen waar bomen zijn."

Ze is geboren op Java en kwam in 1957 naar Nederland. Ze woonde in Den Haag, in Limburg en ook nog een tijdje in Spanje. Ze kreeg twee kinderen die beiden al zijn overleden. Ze heeft vijf kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen en een achterachterkleinkind. Haar kleinzoon Hans Paul vertelt dat oma iemand is van 'altijd doorgaan'. ,,Ze is altijd bezig. Gaat er net zo makkelijk nog op uit voor een boodschapje. En als ze de bus naar het centrum mist, gaat ze niet staan wachten, dan begint ze lopen. Het enige jammere vindt ze dat ze niet meer mag fietsen. Verder is ze heel positief en heeft veel plezier in het leven."

Dat ze deze hoge leeftijd heeft bereikt, zit niet in de familie, zegt hij. ,,Ze heeft een beetje mazzel met de genen."
De uitzendingen van 'Het geheim van Methusalem' zijn op 6, 13 en 20 september op NPO 2.

advertentie
advertentie