Vrijwilligster de Luisterlijn in de nacht
Vrijwilligster de Luisterlijn in de nacht Elizabeth Wattimena

’s Nachts is het stil, maar niet bij de Luisterlijn. De Luisterlijn Amersfoort zoekt vrijwilligers.

7 december 2021 om 09:58 Lokaal Deel je nieuws

Dag én nacht zijn de vrijwilligers van de Luisterlijn er voor mensen die op dat moment bij niemand met hun verhaal terechtkunnen, willen of durven. Bij de Luisterlijn vinden zij, in een anoniem gesprek steun, troost en een luisterend oor. Vooral aan het begin van de avond en in de nachtelijke uren is het druk en staat de telefoon roodgloeiend. Om alle oproepen te kunnen beantwoorden, zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig.

De Luisterlijn ontvangt per dag gemiddeld bijna 1.500 oproepen. Meer dan de helft (56%) van de gesprekken vindt plaats buiten kantoortijden.

24/7

“Als voor veel mensen de werkdag erop zit, kantoren sluiten en de stilte van de nacht zich aandient, neemt de drukte bij de Luisterlijn toe. ’s Nachts, wanneer mensen niet kunnen slapen, is er grote behoefte om met iemand te kunnen praten over verdriet, zorgen of pijn”, zegt Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn. “Hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is dat we 24 uur per dag bereikbaar zijn.” “We zijn hiervoor afhankelijk van vrijwilligers. Als er daarvan te weinig zijn, ontstaan er bereikbaarheidsproblemen. En dat is heel wrang, vooral ’s nachts, omdat er vaak helemaal niemand anders bereikbaar is.”

 ‘Vooral de gesprekken in de nacht zijn bijzonder”

Peter en Kees werken al jaren als vrijwilliger, ook ’s nachts. Kees: “’s Nachts is de wereld klein, er gebeurt minder. Mensen komen meer tot rust, gaan nadenken over het leven, kunnen niet slapen en willen dan hun verhaal kwijt. Vaak kunnen ze dan niemand bereiken, want iedereen slaapt, behalve de Luisterlijn” Hoewel het zwaar kan zijn om nachtdiensten te doen, levert het ook veel mooie en zinvolle gesprekken op. Vrijwilliger Peter beaamt dat. Hij geeft aan dat hij de nachtdiensten voor geen goud zou willen missen.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het vrijwilligerswerk, kunnen terecht op www.deluisterlijn.nl/vrijwilliger.

Over de Luisterlijn

De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Deze 24-uursbereikbaarheid onderscheidt de Luisterlijn van andere telefonische hulpdiensten. Door te luisteren helpen de 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. De vrijwilligers krijgen deskundige training en begeleiding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie