Afbeelding
Eempers

Brandweer Soest pakt groots uit op open dag

2 juni 2018 om 11:33 lokaal

SOEST Met een spectaculaire demonstratie, samen met politie en ambulancedienst, van de afwikkeling van een gecompliceerd verkeersongeluk heeft de brandweer zaterdagmiddag de open dag ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan afgesloten. Het was een geslaagde dag met een veel grotere belangstelling dan waarop gerekend was.

Het was meteen al een drukte van belang zaterdagochtend om 10.00 uur toen het Nederlands Brandweerorkest de open dag van de 95-jarige Brandweer Soest muzikaal inzette. Op het terrein van de brandweerkazerne aan de Lange Brinkweg zijn tal van hulpdiensten aanwezig om te laten zien welke rol zij spelen in de hulpverlening. Bezoekers konden demonstraties volgen en al het materieel te bekijken, niet alleen van de brandweer, maar ook van bijvoorbeeld politie, Rijkswaterstaat, Prorail, de dierenambulance, de reddingsbrigade Amersfoort en het Korps Nationale Reserve.

Burgemeester Rob Metz opende de dag. Hij prees de hulpverleningsdiensten ,,die dag en nacht klaarstaan als wij hen nodig hebben." ,,En dat komt vaak voor. Dan is het fijn als deze getrainde hulpverleners klaarstaan om mensen en dieren te helpen en incidenten te bestrijden." Metz wees erop dat het belangrijk is om de snelst mogelijke hulp te verlenen. Daarom rukken bij reanimatie niet alleen ambulance en politie uit, maar ook brandweer. De burgemeester deed een beroep op het publiek om een reanimatiecursus te volgen.

SPECTACULAIR Er was de hele dag door van alles te zien en bij veel van de onderdelen kon het publiek zelf in actie komen. Dat gold ook voor de jeugdige bezoekers voor wie van alles georganiseerd was, van een springkussen tot een spuitwedstrijd, van een fitheidstest tot het zelf blussen van een oliebrand. Spectaculair was de demonstratie van vlam in de pan die nooit met water geblust mag worden. Wat er dan gebeuren kan, maakte de metershoge steekvlam duidelijk.

DEMONSTRATIES De Reddingsbrigade Amersfoort ging in het bassin te water, ProRail gaf uitleg over de inzet op het spoor en bij treinongevallen, het Korps Nationale Reserve was aanwezig met voorlichting en er waren meer stands zoals van de Brandwondenstichting. De demonstratie autobrand blussen trok veel publiek, maar het absolute hoogtepunt was toch de slotdemonstraties van een verkeersongeluk. Eén van de betrokken auto's vloog in brand, in de andere kwam de bestuurder bekneld te zitten. Samen met andere hulpdiensten zorgde de brandweer voor de redding van het slachtoffer en het blussen van de brand.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie