Ties de Ruijter (links/staand) en Elske ter Beek-Suijkerbuijk (midden/staand) in gesprek met bewoners van Soesterberg
Ties de Ruijter (links/staand) en Elske ter Beek-Suijkerbuijk (midden/staand) in gesprek met bewoners van Soesterberg GroenLinks Soest Soesterberg

GroenLinks bij Oude Tempel

14 maart 2021 om 17:21 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 13 maart bracht de fractie van GroenLinks Soest-Soesterberg een werkbezoek aan het Oude Tempel bos in Soesterberg. Dit bos tussen het dorp en het voormalig Missiehuis Sint-Jan aan de Amersfoortsestraat is jaren geleden aangewezen als locatie voor woningbouw. De gemeente is die plannen nu aan het uitwerken. Tijd voor GroenLinks om, na eerdere bezoeken, het bos eens nader te verkennen; fractievoorzitter Ties de Ruijter: “we willen ons een mening vormen, niet alleen op basis van papier: kaartjes, tekeningen, statusrapporten, berekeningen en artist impressions”.

In het bos hadden we afgesproken met vertegenwoordigers van “Landgoed Oude Tempel”, die zich verzetten tegen de woningbouwplannen. Ook aanwezig was een ecologe die de fractieleden kon wijzen op de aanwezige natuurwaarden. In tweetallen (vanwege corona) hebben we een uur lang door het bos gestruind. “De natuur heeft hier lekker haar gang kunnen gaan, het hele bos ademt rust en tegelijkertijd de levendigheid van de natuur. Sommige bomen zijn honderden jaren oud, al groeien ze hier heel langzaam”, aldus fractielid Elske ter Beek-Suijkerbuijk.

Duidelijk werd dat het bos een hechte eenheid vormt van bomen, planten en dieren, die verloren dreigt te gaan zodra door werkzaamheden de relatief dunne bodemlaag wordt beschadigd of samengeperst. Net als in het naastgelegen gebied “de groene hoogte”, waar door bouwwerkzaamheden de bomen die behouden hadden moeten blijven toch zijn verzwakt en uiteindelijk zijn omgewaaid. Dat zal nog de nodige hoofdbrekens geven, er is namelijk ook behoefte aan nieuwe woningen. De omwonenden vinden het in ieder geval ‘niet meer van deze tijd’ om daar een zo oud bos voor op te offeren, bleek tijdens het langdurige nagesprek (op anderhalve meter) bij ‘de boom’, een prachtige open plek in het bos, bij een omgevallen boom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie