Afbeelding
Wouter van Dijk

Gemeente Soest bestrijdt de eikenprocessierups preventief

1 mei 2018 om 16:30 lokaal

SOEST De gemeente Soest gaat vanaf deze week de eikenprocessierups preventief bestrijden om de bijkomende overlast zoveel mogelijk te beperken. Het bestrijden begint nu, omdat het eikenblad momenteel uitloopt.

De gemeente Soest doet aan preventie. Dit betekent dat gemeentelijke eikenbomen van te voren bespoten worden met een biologisch middel. Deze zorgt ervoor dat de rups uitdroogt. Het middel dat gebruikt wordt is behalve voor rupsen niet schadelijk voor mensen of dieren.

LOCATIES In Soest worden ongeveer 2400 eikenbomen langs drukbezochte locaties, enkele drukke fietspaden, rond speelvelden en de sportvelden op die manier behandeld. Het gaat daarbij om onder andere de volgende locaties: de Birkstraat, de Stadhouderslaan, bij station Soest Zuid en langs de Koningsweg tussen de spoorlijn en de Pimpelmees. Ook op diverse locaties in Soestduinen en Soesterberg zullen eikenbomen behandeld worden. Daarnaast worden in de periode mei tot en met september de rupsen en nesten op deze en andere locaties weggezogen en verbrand. 

DE EIKENPROCESSIERUPS De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Dit is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen en maken op de stam of de dikkere zijtakken van de inlandse eiken spinselnesten. Deze nesten zijn te herkennen aan dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren van vooral de inlandse eik).

GEZONDHEIDSKLACHTEN De brandharen van de eikenprocessierups zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Ook mensen die in de nabijheid van besmette bomen komen kunnen hinder ondervinden, omdat de brandharen zich door de lucht verspreiden. De reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren, een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritatie en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

VOORKOMEN OVERLAST Ongemak kan voorkomen worden door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden, waar de rupsen voorkomen, voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Inwoners kunnen, als ze een eikenprocessierups zien, een melding maken bij de gemeente via www.soest.nl/melding-openbare-ruimte. De gemeente Soest bestrijdt alleen rupsen in gemeentelijke bomen.

Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie